Kolumni: Kunnioitathan kohdunkaulaani, kiitos!

Kolumni: Kunnioitathan kohdunkaulaani, kiitos!

Ollessaan ilman housuja ihminen haluaa harvoin tulla yllätetyksi, paitsi positiivisesti. Itse sain tällaisen kokemuksen hiljattain terveyskeskuksen vastaanottohuoneessa, osallistuessani valtakunnalliseen kohdunkaulan syövän seulontaan eli papa-kokeeseen.

Aikaisemmat kokemukseni näytteenotoista ovat olleet tympeässä liukuhihnamaisuudessaan vähintäänkin epämiellyttäviä ja sisältäneet pahimmillaan myös kovakouraista ronkkimista. Vaan nyt oli toisin. Otteissaan lempeä hoitaja jopa kysyi minulta erikseen luvan ennen toimenpiteen aloittamista ja selosti koko ajan, mitä jalkojeni välissä tapahtuu. Näytteenoton jälkeen olin niin hämmentynyt, etten meinannut saada pikkuhousuja oikeinpäin jalkaan.

Opimme, että tietyt asiat piilotetaan ja niistä vaietaan.

Lähdin vastaanotolta itku silmässä: vasta kun minä ja intiimialueeni tulivat kohdelluiksi äärimmäisen kauniisti ja arvostavasti, ymmärsin miten syvältä rektaalista aiemmat kokemukset ovat olleet. Tajusin viiltävän kirkkaasti myös sen, ettei mieleeni ole koskaan edes tullut vaatia mitään parempaa, koska, noh, naisena olemiseen nyt vain kuuluu tietty annos kipua ja häpeää. Että sellaista se nyt vaan on. Opimme jo nuorina tyttöinä vessaan mennessä piilottamaan tamponin kämmenkuoppaan, samalla kun opimme vaikenemaan kuukautiskivuistamme, vaikka olo on kuin teuraseläimellä ja tekisi mieli vain maata viemärissä ja huutaa avuksi saatanaa. Opimme, että tietyt asiat piilotetaan ja niistä vaietaan. Ei ihme, ettemme vielä aikuisinakaan osaa vaatia kunnioittavaa kohtelua kohdunkauloillemme.

Tilastojen mukaan joka kolmas nainen jättää menemättä seulontaan. Kiinnostaisi tietää, kuinka moni ohari johtuu aiemmista, ikävistä kokemuksista. Onneksi muutos on mahdollinen, eikä siihen tarvita edes punaista mattoa tai skumppatarjoilua: ihmisarvoinen kohtelu ja lempeät otteet riittävät oikein mainiosti.

Minna Mänttäri

minna.manttari@gmail.com

Kirjoittaja on taiteen sekatyöläinen.

Luetuimmat

Kommentoidut