Kolumni: Parveketupakointi, parfyymi tai homekoulu — Herkistyneellä nenällä loppuu nopeasti happi, ja se haistaa myös vaaran

Sari Tauru

Kolumni: Parveketupakointi, parfyymi tai homekoulu — Herkistyneellä nenällä loppuu nopeasti happi, ja se haistaa myös vaaran

Vain 200 taloyhtiötä on hakenut kieltoa parveketupakoinnille, kertoo YLE. Syyksi lain mahdollistaman kiellon hakemisen vähyyteen arvioidaan prosessin vaikeutta. Kiellon asettaminen vaati runsaasti kuulemista eli sanottaisiinko sitä kuuluisaa demokraattista päätäntää.

Kun olen peukuttanut parveketupakoinnin kieltämistä, minulle on sanottu, että ihmisten oikeuksia ei saa rajoittaa. Toinen ehdotus on, että mikäli on sellainen, ettei tupruttelua kestä, on parempi muuttaa pois ihmisten parista kauas metsään. Kiitti vaan!

Takavuosina Allergia-, iho- ja astmaliiton slogan ”Tule tuoksutta” tuntui hokemalta, mutta kun hometalossa asuen altistuin niin huonolle sisäilmalle kuin kaikille hajusteille, asian alkoi ymmärtää.

Juhlapukeutumiseen yhdistyvät usein hajusteet. Ihminen kokee olevansa vielä hienompi, kun hieman tupsauttaa korvan taakse hajustetta.

Kun on altistunut, tuoksut ovat niin voimakkaita, että tuntuu kuin happi loppuisi. Tunteesta tulee niin hallitseva, ettei pysty olemaan paikalla: on siis vaihdettava paikkaa tai lähdettävä kokonaan pois. Taas siis metsään, kauas ihmisten parista. Missä on minun ihmisoikeuteni?

Viikonloppuna meille tuli odotettu vieras pääkaupunkiseudulta. Heti kun hän astui autoomme, huomasimme, että nyt on jotain tapahtunut uudessa talossa asuvalle pojalle. Hänen ympärillä leijaili utupilvi, vaatteet haisivat kovin ummehtuneelle. Eikun vaatteet pois ja vieras suihkuun. Lopulta pesukone pyörimään etikkaa ja soodaa pesuaineen lisänä. Kaksikaan pesukertaa ei muuten auttanut, hän oli vaihtanut koulua siirtyen homekouluun.

Koska kyseessä olivat ystävät, epäilyksen terveydelle vaarallisesta sisäilmasta pystyi sanomaan.

Mutta sanonko epäilykseni kauppajonossa tai muutoin vähemmän tuttujen kodissa piipahtaessa? En, olen hiljaa ja kökin ulkona.

Tiedostan, että minun on aika tehdä muutos. Jos ihminen ei ole herkistynyt, hän ei haista vaaraa ennen kuin on ehkä liian myöhäistä.

Luetuimmat