Kolumni: Islannissa nuoriso on raitista ja luonto omalaatuista — Majapaikan kuumassa vedessä oli aavistuksenomainen rikin katku

Kolumni: Islannissa nuoriso on raitista ja luonto omalaatuista — Majapaikan kuumassa vedessä oli aavistuksenomainen rikin katku

Islanti on maaginen paikka. Se kävi ilmi äskeisellä lomareissulla pienimpään Pohjoismaahan.

Tajusimme hyvin pian, ettei keskinkertaisesta ruotsin kielen taidosta ole iloa islannin kieltä kuunnellessa. En tiedä, olisiko paremmastakaan ollut. Onneksi sikäläiset puhuvat hyvää englantia.

Jotain sentään opimme. Osaamme kiittää ”takk fyrir” -fraasilla. Tiedämme, että nautakjöt einespizzan paketissa toden totta tarkoittaa naudanlihaa. Ja että kaupan mainostauluun kirjoitettu virkadagar merkitsee työpäiviä. Kielituliaisiksi saimme myös tiedon, että islantilaisen hapanmaitotuotteen eli Skyrin y-kirjain lausutaan pikemminkin i:nä.

Metsäiseen Suomeen tottuneelle Islannin maisemat olivat huimat. Silmänkantamattomiin ulottuvaa karuutta, mutta myös toinen toistaan omalaatuisempia ja hienompia näkymiä.

Majapaikan hanasta tulleessa kuumassa vedessä oli aavistuksenomainen rikin katku. Geysirin äärellä piti jo hieman pidättää hengitystä.

Pelkillä kotiintuloajoilla muutos ei toki syntynyt.

Luonnon ohella Islannin nykynuoriso ansaitsee ihailua. Islannissa laki — tai jonkinlainen pykälä — määrää lapsille ja nuorille kotiintuloajat. Valtaosa vanhemmista noudattaa käytäntöä.

Systeemi kehitettiin 1990-luvun lopulla, kun nuorison juopottelu oli aivan mahdotonta. Tuolloin 15–16-vuotiaista 42 prosenttia kertoi olleensa viimeisen kuukauden aikana humalassa. Vuonna 2016 sama luku oli tilastosta riippuen viisi tai kuusi prosenttia.

Pelkillä kotiintuloajoilla muutos ei toki syntynyt. Islannissa panostettiin lasten ja nuorten vapaa-ajanharrastuksiin, etenkin liikuntaan ja urheiluun. Eikä mitään pikkurahoja.

Myös suomalaisnuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt. Se, että täkäläinen nuoriso on ”raitistunut” oma-aloitteisesti, olisi yhtä lailla harrastusmahdollisuuksiin panostamisen arvoinen asia. Täällä on kuitenkin vielä matkaa Islannin viiteen–kuuteen prosenttiin.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja.

Luetuimmat