Kolumni: E-viisumi toimi sittenkin

2016 Antti-Jussi Larvio kolumnikuva verkko
2016 Antti-Jussi Larvio kolumnikuva verkko

Olin epäilevä kuullessani viime vuonna, että Venäjä mahdollistaa sähköisen viisumin käytön matkustettaessa Suomesta Pietariin ja Leningradin alueelle. Vai oikein sähköinen eli e-viisumi käyttöön itärajalla, jossa autoihin jaetaan tarkastuspisteeltä toiselle siirtymisen ajaksi paperilappuja kertomaan matkustajien määrä. Samaten vielä jokin aika sitten täyteltiin pikkulappuja ja mitä milloinkin.

Syksyllä tuon ilmaisen e-viisumin kuitenkin ilmoitettiin olevan käytössä ja ensitiedot kertoivat homman sujuneen rajoilla melko hyvin.

Mutta eihän viranomaiselle ja varsinkaan venäläiselle voi valehdella.

Pakkohan sitä e-viisumia oli kokeilla. Varsinkin, kun passiin liimattu monikertaviisumi vanheni. Ei muuta kuin Googlen avulla oikea sivusto ja kaavake esiin.

Olin kuullut, että kaavakkeen täyttämisessä on oltava tarkkana. Muuten voi käydä niin, että saat viisumin, mutta rajalla ei ylitys onnistukaan. Minun ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia esimerkiksi nimeni kirjoittamisesta kovinkaan paljon, kun en ole vaikkapa Hämäläinen. Ä-kirjainta, kun ei voi käyttää.

Tähdellä merkityt kohdat on täytettävä, kuten monessa nettikilpailussakin. Sitten tulikin ensimmäinen ongelma. Hakemuksessa vaadittiin tietoa yöpyykö hotellissa vai yksityismajoituksessa ja majoituspaikan nimi, osoite sekä puhelinnumero. Olin lähdössä päivämatkalle Viipuriin, joten eihän minulla majoituspaikkaa ollut.

Kaavakkeen täyttämistä ei kuitenkaan voi jatkaa, jos ei noihin kohtiin jotain laita. Mutta eihän viranomaiselle ja varsinkaan venäläiselle voi valehdella. Tai voi sittenkin vähän.

Tutusta matkatoimistosta sain neuvon, että klikkaa majoituspaikaksi hotelli, mutta niihin kohtiin, joihin voi kirjoittaa, eli muun muassa osoitelootaan, laita englanniksi, että päivämatka, jossa majoitusta ei tarvita. Majoituspaikan puhelinnumeroksi riitti +0.

Vielä digikuvan raahaus paikalleen ja oli aika klikata kaavake käsittelyyn. Parin päivän päästä tuli linkki, josta sain tulostettua viisumini. Rajalla homma hoitui vaivatta, mitä nyt palatessa Suomen rajatarkastus aiheutti jonoa, mutta se ei johtunut viisumista.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Luetuimmat

Kommentoidut