Kolumni: Äänestäjä, älä usko lauluihin, koska demokratia vaatii kansaltakin viisautta — Uutisvuoksi kertoo kevään eduskuntavaaleista monin tavoin

Kai Skyttä

Nyt sitä saa. Vaalikarkit, soppatykit ja pullapitkot kestitsevät tuota pikaa kansaa, joka etsii kirjavilta kojuilta sitä oikeaa. Eduskuntavaaliehdokkaat kauhistelevat sitä, miten tähän onkaan tultu. Ja kuin johdatuksena, juuri tälle ehdokkaalle on kirkastunut aivan vaalien kynnyksellä, millaisilla konsteilla hyvinvointiyhteiskunta pelastuu.

Mutta jos se olisi helppoa, se olisi tehty jo. Ikään kuin omissa kestävyysvajeen ja huoltosuhteen vinoumissa ei olisi tarpeeksi, rajojen yli vyöryy ilmastonmuutosta ja taloustaantumaa. Nyt, jos koskaan, kysytään äänestäjän viisauden perään. Tarttuako hetken hypetykseen ja niellä vaalilupaukset pullan päällisinä. Vai perehtyäkö paremmin siihen, mikä ylipäänsä on mahdollista.

Kitkerän sivumaun vaalikahviin ovat tuoneet ministeriöiden kansliapäälliköt selonteoillaan. Virkamiehet muistuttavat, että menolisäyksiin pitäisi löytyä vastinpari nykyisistä raharei’istä, jotta vaalilupauksia ei jälleen kerran rahoiteta tulevien sukupolvien rahapusseista.

Ulostulossa kävi tietenkin kuten pomon ohjeistamisessa tuppaa käydä. Ihme nillittäjiä, kuittasi osa poliitikoista esitykset, vaikka maallikon silmin kansliapäälliköt tuntuvat erään sortin hoitohenkilökunnalta. Sellaiselta, joka nousee rivistä sanomaan, että ei onnistu.

Kansliapäällikköjen perässä tulevat monet muut. Ennen vaaleja ilma on ideoita ja arvoja sakeana. Äänestäjä selviää, jos osaa arvioida lobbaajien tarkoitusperät. Mutta erityisen hyvin äänestäjä selviää, jos tietää, mitä ehdokkaat ovat naisiaan ja miehiään.

Vaalit on formaatti, jossa vain uurnille lippunsa jättämällä voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Näissäkin vaaleissa Uutisvuoksi on äänestämisen asialla. Jotta päätöksenteko äänestyksen hetkellä olisi lukijoillemme helpompaa, kerromme seuraavien viikkojen aikana vaaliasetelmista koko Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueella. Painetussa lehdessä esittelemme Imatran seudun jokaisen ehdokkaan ja verkossa myös kaikki muut Etelä-Karjalasta eduskuntaan pyrkivät.

Juttujen lisäksi ehdokkaat pääsevät ääneen mielipidekirjoituksissaan, joita julkaistaan printissä ja digissä. Omaa ehdokasta voi etsiä myös verkkosivuilla maaliskuussa avautuvassa vaalikoneessa.

Vaalit on hyvä hetki haastaa itseä ajattelemaan. Ehdokkaan valinta ja äänestäminen ovat pienen ihmisen suuria tekoja. Niitä tarvitaan, jotta niin arvokas ja arvostettu demokratiamme toteutuisi.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kirjoittaja on Uutisvuoksen päätoimittaja

Vinkki: Kaikki juttumme kevään eduskuntavaaleista löytyvät verkkosivuilta avainsanalla eduskuntavaalit 2019.

Luetuimmat