Kolumni: Liikuntaharrastuksen suvannot näkyvät nopeasti

Kolumni: Liikuntaharrastuksen suvannot näkyvät nopeasti

UKK-instituutti antoi taannoin kansalaisille uudet liikuntasuositukset. Ne olivat sillä tavalla joustavia, että kaikenlainen liikunta kelpaa. Ei tarvita välttämättä hienoja tekstiilejä ja personal trainereita, vaan pääasia on, että liikkuu.

Omassa liikuntahistoriassani on ollut niin aktiivisia aikoja kuin suvantokohtiakin, joissa suosituksille olisi ollut käyttöä. Esimerkiksi varusmiespalveluksen alkaessa olin rapakunnossa opiskelujen jälkeen. Cooperin testissä oma rimpuiluni ei muistuttanut muiden suorituksia kuin loppuajan suhteen. Seurauksena olikin vahva ”liikuntasuositus”. Kun muut alokkaat menivät iltaisin sotkuun, niin minä ja muutama muu painuimme lenkille.

Tätä muutosta en olisi ikinä uskonut.

Treenaaminen tuottikin tulosta, ja aliupseerikoulun alkaessa testissä meni jo 2 800 metriä. Ei huippuaika, mutta sillä pärjäsi. Valitettavasti suvanto kutsui taas ja kuntoilu jäi, kun siviilielämä koitti.

Keskellä tätä uutta suvantoa valitin kerran polveani työterveyslääkärille. Sille ei tehty silloin mitään, mutta lääkäri sanoi lopuksi, että ”tulet sitten tutkituttamaan sen, kun keski-ikäisenä alkaa tehdä mieli maratonille”. Vastasin siihen, että ”tulen tutkituttamaan pääni, jos mieli alkaa tehdä maratonille”.

Tässä vaiheessa lukija jo varmaan arvaakin, miten lopulta kävi. Maratonille ei ole tehnyt mieli, mutta liikuntaharrastus alkoi uudestaan muutaman vuoden päästä. Silloin suosittelija olin ihan minä itse. Työtehtävät vaihtuivat, ja huomasin, etten enää silloisella kunnollani oikein menossa jaksanut. Aloitin säännölliset kävelylenkit, jotka kunnon kohentuessa muuttuivat pikku hiljaa juoksulenkeiksi.

Tätä muutosta en olisi ikinä uskonut. Nuorempana inhosin juoksemista. Pidin enemmän pallopeleistä, joissa juokseminen oli vain väline eikä pääasia. Nyttemmin liikunta on taas enemmän kävelyä, mutta säännöllisyys on vielä pysynyt.

Markku Kumpunen

Kirjoittaja on

mielipidetoimittaja.

Luetuimmat