Kolumni: Soini siirtyy virkanimityksissä ohituskaistalle

Kimmo Seppälä

Kolumni: Soini siirtyy virkanimityksissä ohituskaistalle

Timo Soinin päätös olla asettumatta kansanedustajaehdokkaaksi tuskin enää yllätti ketään. Ulkoministeriksi noustuaan hän saavutti oman hillotolppansa ja on jälkeen ollut aika vähän kiinnostunut kotimaan päivänpolitiikan lillukanvarsista. Kansainvälisen politiikan makrotaso ja ulkomaisten johtajien kanssa seurustelu on viehättänyt enemmän.

Ymmärtäähän sen. Soinin on tehnyt politiikassa pitkän päivätyön, josta kiitosta on tullut vasta viimeisinä vuosina. On oikeasti kova temppu nostaa aikaisemmin lähinnä pilkkaa ja naureskelua osakseen saanut puolue eduskunnan toiseksi suurimmaksi. Kuka vielä väittää, ettei maahanmuutosta olisi joillekin hyötyä?

Kivireen vetäminen toiseen kertaan ei innosta.

Soinin muutos alkoi tapahtua jo ennen puoluehajaannusta, kun hän päätti luopua persujen puheenjohtajan paikasta Sampo Terhon hyväksi. Se siemen ei kuitenkaan lähtenyt itämään toivotusti, vaan seurasi puoluehajaannus. Kun sinisten kannatus näyttää jämähtäneen samoihin lukemiin kuin persujen alkuaikoina, niin ei mikään ihme, että Soini jää pois. Kivireen vetäminen toiseen kertaan ei innosta.

Kivireen vetäminen toiseen kertaan ei innosta.

Nyt on alkanut arvuuttelu siitä, mitä Soini aikoo seuraavaksi tehdä. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty eurovaaliehdokkuutta, mutta en oikein jaksa uskoa. Soini on siellä jo kertaalleen ollut, eikä hänen myöskään tarvitse kadota näkyvistä, kuten Anneli Jäätteenmäen mahalaskuun päättyneen pääministeriuransa jälkeen. Äänestäjien suuntaan ongelmia voisi tulla siitäkin, että Brysselin koneeseen nousisi nyt eri mies kuin 2009. Tuolloin Soini näyttäytyi EU:n arvostelijana, mutta ulkoministerinä hän on suhtautunut unioniin paljon suopeammin. On epävarmaa, onko Soinin äänestäjissä tapahtunut sama mielenmuutos.

Itse veikkaan, että Soini siirtyy kansainväliselle uralle, kuten suurlähettilääksi. Jos nimitys tulee, niin Soini ohittaa virkakierrossa monia karriääridiplomaatteja, mutta mitä pienistä. Poliittinen urahan olisi jo takana.

Uusimmat uutiset