Kolumni: Vien tekstiilejä myyntiin — siis vähennänkö?

Kolumni: Vien tekstiilejä myyntiin — siis vähennänkö?

Kierrätysmyymäläketjun palvelupäällikkö antoi neuvoja tekstiilijätteen vähentämiseksi. Hän totesi, että parhaiten jätteen määrään voi vaikuttaa, kun lahjoittaa myyntiin vain ehjiä ja puhtaita tavaroita.

Neuvo on varmasti yhdeltä siivultaan totta. Mitä parempaa tavaraa vanhastaan luopuja vie myyntiin, sitä vähemmän kirpputorien laareihin ja laatikoihin jää minnekään kelpaamatonta roinaa. Se on kirpputoribisneksen etu: kauppa käy.

Luonnonvaroja säästyisi, kun uutta ei tarvitsisi tuottaa niin nopeasti.

Onko se myös luonnon etu? Vai sittenkin tappio?

Mikäli omasta kaapista poistettavien vaatteen kohtalona muuten olisi roskiin päätyminen, kirpputori on hyvä osoite. Käyttöikä pitenee, ja ympäristön kuormitus ei heti kasva suotta hylätyillä tuotteilla.

Käyttöikä kyllä venyisi myös siinä tapauksessa, että ensimmäinen käyttäjä pitäisi vaatetta pitempään. Luonnonvaroja säästyisi, kun uutta ei tarvitsisi tuottaa niin nopeasti. Ehkä teollisuuden ja kaupan rattaat vähän rahisisivat — mutta ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii kulutuksen vähentämistä.

Linnan juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö. Tiedostavat ratkaisut vilahtelivat myös julkkisten pukuvalinnoissa. Tämä luksusluomus oli tästä uusiutuvasta materiaalista ja tuo unelmapuku tuosta kierrätyskankaasta.

Hyvä!

Mutta saa myös kysyä, pitääkö vaikkapa kymmenenä vuotena kutsuttavan naisen hankkia aina uudet höyhenet. Olivatko edelliset luomukset kertakäyttöhepeniä?

Vuonna 2015 julkistetun Texjäte-tutkimuksen mukaan Suomessa syntyy vuodessa 71,5 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä.

Jätettä syntyy, vaikka vaatteet pitäisi loppuun asti. Mitä teen puhki kuluneelle paidalle? Minne kippaan räjähtäneet farkut? Entä kun 40 vuotta sitten häälahjaksi saadut lakanat hajoavat käsiin?

Kun noille ei ole parempaakaan käyttötarkoitusta, teen siivousrättejä.

Jotta niitä kertyisi mahdollisimman vähän, suosittakoon laatua. Kerralla varmaan kalliimpaa, mutta vähentää ”käytä hetki ja heitä pois” -meininkiä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut