Kolumni: Saako syksystä nauttia ilman sieniövereitä?

Kolumni: Saako syksystä nauttia ilman sieniövereitä?

Sienihullut ovat kaapanneet syksyn. Lehdet pursuavat sienireseptejä, ystävien ja tuttavien some-päivitykset täyttyvät sieniövereistä ja kaverit ja sukulaiset kyselevät saaliitaan esitellen, olenko jo käynyt sienessä.

Tulee syyllinen olo, mutta tunnustan: en kerta kaikkiaan välitä sienistä. Olen yrittänyt maistaa niitä, mutta umami ja minä emme tule ikinä luomaan läheistä ystävyyssuhdetta, tuskin meistä tulee edes hyvänpäiväntuttuja. Kun ei maistu niin ei maistu.

Tunnen kyllä sieniä, ja niitä on mukava bongailla syksyisestä metsästä. Vanhempani ovat vieneet minua lapsena sienimetsään ja yrittäneet tietysti myös totuttaa niiden syömiseen. Olen jopa jossain vaiheessa valmistanut perheelleni sieniruokaa — myönnetään, vain muutaman kerran pitkin hampain ja nenää pidellen — mutta itselläni sienet jäävät pyörimään suuhun, jos sinne asti vahingossa eksyvät.

Umami ja minä emme tule ikinä luomaan läheistä ystävyyssuhdetta.

Pitkään luulin, että sienille ei voi olla allerginen ja että sitä ei voi ilmoittaa korrektiksi syyksi olla syömättä sieniruokia. Vasta jokin aika sitten törmäsin käsitteeseen trehaloosi-intoleranssi. Trehaloosi on sienien itseensä varaamaa energiaa eli sienisokeria. Osalta ihmisiä puuttuu ruoansulatusentsyymi trehalaasi, jolloin sienisokeri ei imeydy verenkiertoon vaan seurauksena on samankaltaisia vatsavaivoja kuin laktoosi-intolerantikolla.

Nyt olenkin päättänyt uskotella itselleni, että kuulun varmasti näihin pariin prosenttiin suomalaisista, joilta trehalaasi puuttuu. Tätä voin ainakin käyttää valkoisena valheena, jos joudun kieltäytymään sieniruuasta ilman vaivaannuttavia selityksiä sieni-inhosta.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan kaikkia niitä ihania sienireseptejä, joilla sienten ystävät nyt haluavat minulle osoittaa, että olen ehkä tähän asti maistellut vain vähemmän maukkailla tavoilla valmistettuja sieniruokia.

Jakelen reseptejä mieluusti eteenpäin sienihöperöille ystävilleni, jos he lupaavat olla piilottamatta sieniä minulle tarjottavaan appeeseen ja jättävät yhden piirakankulman sienivapaaksi vyöhykkeeksi, kun olen tulossa kahville.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän tuottaja.

Luetuimmat

Kommentoidut