Kolumni: Tympiikö arki? Entä jos kämppäsi olisi veren peitossa?

Samana päivänä, jona tämä teksti julkaistaan, suoritan 15 838. aamuni. Voisin todeta, että jonkinlaista rutiinia on päässyt syntymään.

Ylösnousu, aamiainen, sängyn petaus, peseytyminen, pukeutuminen, ulkonäön kohentaminen niin hyväksi kuin se näistä lähtökohdista on mahdollista.

Tätä se on pitkälti ollut siitä lähtien, kun pikkulapsivaiheen kaoottisuus väistyi aivoistani. Aamurutiinien peruskaava ei juuri muutu, vaikka paikka vaihtuu. Hotellissa tosin tulee jostain syystä pukeuduttua ennen aamiaiselle menoa. Aamiaisen muistan jättäneeni väliin kahdesti — niinä aamuina, jolloin olin lyönyt herätyskellon kiinni ja jatkanut unia.

Joskus käy mielessä, että näin luutunut rutiini pitäisi rikkoa. Jättäisi vaikka syömättä ja peseytymättä. Mutta mitä iloa siitä olisi? Sitten saisi oleskella työpaikalla nälkäisenä ja pahalta haisten.

Pistäydyin viikko sitten Helsingissä katsomassa Q-teatterin näytelmän Arki ja kauhu. Akse Petterssonin ohjaama vähäsanainen tarina esittelee neljän aikuisen kommuunin, jonka jäsenet tekevät arkisia asioita toisiaan noteeraamatta. Ennen pitkää jokainen joutuu yksin kohtaamaan omat pelkonsa, jotka tunkeutuvat arkeen muun muassa petoeläinten ja naamioituneiden murhaajien hahmoissa.

Aamiaisen muistan jättäneeni väliin kahdesti.

Lopussa näyttämönä toimiva asunto on riisuttu lähes kaikesta rekvisiitasta. Henkilöt alkavat, ilmeisesti edes jotain tunteakseen, satuttaa itseään esimerkiksi kiskomalla pihdeillä hampaita suustaan ja puremalla käsivarttaan. Tekoverta sumutetaan ja roiskitaan viimeisessä kohtauksessa litrakaupalla.

Ohjaaja on Helsingin Sanomien haastattelussa kertonut ihmettelevänsä sitä, miten pelko hallitsee ihmisten mieliä, vaikka arki muuttuu koko ajan turvallisemmaksi.

Huomenna taidan 15 837. aamiaisellani syödä samaa mitä ennenkin.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Luetuimmat