Kolumni: Lapin kultaa Lemmenjoella

Kimmo Seppälä

Kolumni: Lapin kultaa Lemmenjoella

Kun olin alokkaana Kirkonmaan linnakkeella, naapurisaarelta Rankista alkoi kuulua kummia. Koulutus siellä oli ollut erityisen kovaa. Alokkaita oli huhujen mukaan ajettu taakse poistu -komennolla lokakuiseen mereen ja marsseilla uupuneet oli jätetty makaamaan ilman sen kummempia hoitotoimenpiteitä.

Ensimmäinen ajatus tietysti oli, että onneksi emme itse olleet Rankissa. Armeijassa kehittyvä ryhmähenki oli vasta aluillaan.

Silloin kouluttamisen idea oli tehdä hommasta epämukavaa.

Rankin tapahtumat ovat tulleet mieleen, kun on seurannut uutisointia Lemmenjoen kertausharjoituksista, joissa meno on ollut samanoloista. Tosin Rankissa könsyt joutuivat tämän kaiken kohteeksi ilman niin sanottuja normaaleja kertausharjoitusjuomia.

Näköjään ei tällaisesta älyttömästä simputuksesta ja kiusaamisesta ole vieläkään päästy eroon. Vasta viime viikolla kerrottiin, kuinka Jämsän Hallissa oli varusmiehiä seisotettu vähissä vaatteissa avannossa ja lumihangessa.

Rankin tapahtumiin puututtiin. Vähän sen jälkeen, kun tietoja tapahtumista alkoi levitä, linnakkeelle ilmestyi sotilasläänistä kenraali. Nuorten miesten näkövinkkelistä hän oli leppoisanoloinen pappa, joka kuitenkin pani johtajat ojennukseen.

Kouluttajat saivat rangaistuksia, mutta muitakin vaikutuksia oli. Koulutus siistiytyi merkittävästi muutenkin. Kun itse viimein olimme alikersantteja, niin silloinen linnakkeen päällikkö erikseen kielsi meitä järjestämästä alokkaille mitään ”erikoisohjelmaa”. Silloin se lapsellisesti vähän harmitti, kun emme päässeet kostamaan loputtomia rättisulkeisia tai tupa- ja kaappitarkastuksia seuraaville ikäluokille. Mutta onneksi kielsi. Näin jälkeenpäin ei tarvitse niin hävetä.

Silloin kouluttamisen idea oli tehdä hommasta epämukavaa. Jos joku sanoi viihtyvänsä, niin koulutus oli epäonnistunut. Diskopalloista Lemmenjoen tapaan ei osattu edes haaveilla. Mutta Hallissa isäin henki siis vielä elää.

Markku Kumpunen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut