Kolumni: Miksi teemme sellaista, mitä emme oikeastaan halua tehdä?

Inka Nordlund

Muistan tilanteen, jossa sain valita laajasta kirjavalikoimasta minkä tahansa kirjan. Se olisi minun lahjani. Minua kiinnosti kovasti yksiin kansiin koottu Raamatun tietosanakirja. Siitä pidin eniten, mutta en valinnut sitä, vaan valitsin kiiltäväkantisen kuvakirjan, josta en oikeastaan pitänyt lainkaan.

Olen jälkeenpäin miettinyt, mikä sai minut valitsemaan niin? Miksi valitsin jotain sellaista, mistä en pitänyt? Myöhemmin olen sen virheen korjannut. Enpä olisi pappina, ellen olisi hankkinut itselleni monia erilaisia Raamatun tietosanakirjoja ja selitysteoksia.

Enpä olisi pappina, ellen olisi hankkinut itselleni monia erilaisia Raamatun tietosanakirjoja ja selitysteoksia.

Mieluisimman kirjan valinta. Sama pätee tekoihin. Miksi teemme sellaista, mitä emme oikeastaan halua tehdä? Mitkä pakkotoiminnot tai sisäiset kuljettajat ohjaavat meitä toimimaan omaa etuamme vastaan?

Aivan kuin sisäinen kuski tahallaan ajaisi auton pois tieltä — jos ei joka kerralla niin aina silloin tällöin, kun vähiten sitä odottaa. Miten saada virheellinen automaattiohjaus takaisin manuaaliseksi tai epäluotettavan kuskin tilalle luotettava kuski?

Olen tavannut ihmisiä, jotka ”vannovat” tahdon nimiin. Heidän mielestään ongelma poistuu, kun vain riittävästi tahtoo. Minulta ei sellaista tahtoa löydy. Kun käyn poistamaan jotakin asiaa tahdon avulla, sitä varmemmin asia pyörii mielessäni.

Ehkä tähän voi soveltaa Jeesuksen sanoja samarialaiselle naiselle: Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Joka toimii tahtonsa varassa, joutuu aina palaamaan samalle kaivolle.

Tahdolle pitäisi saada jokin muu kohde, muuta juotavaa kuin entinen vesi. Mitä se voisi olla? Nainen sai kuulla elävästä vedestä, joka tarkoitti vapaasti virtaavaa, lähteiden, jokien ja purojen vettä. Siinä on ajatusta — kun vain hoksaisi, mikä se on.

Arto MarttinenKirjoittaja on Imatran seurakunnan kirkkoherra

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat