Kolumni: Toisiko kaupungintalon muutto pois Mansikkalasta vipinää Imatrankoskelle?

Minna Mänttäri

Perinteikäs Imatrankoski hiljenee syksyyn ja uinahtaa pian talveen.

Hiljentyvä syksy tuo taas mukanaan puheet Imatrankosken elinvoimasta. Yrittäjien huolista on puhuttu paljon, sillä Mansikkalan tilaa vievän kaupan alue on kaapannut asiakasvirtoja.

Kaupungintalo on aikansa lapsi, mutta maailma on muuttunut sen rakentamisen jälkeen.

Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoo on onnistunut tekemään uudesta Prismasta pienimuotoisen ostoskeskuksen kruununaan Alko eli Prisman märkäpää, kuten metsäteollisuuskaupungissa on tapana vitsailla.

Kun Mansikkalassa on muitakin kaupan toimijoita, Imatrankosken rooli kaupallisena keskuksena huolettaa. Kaupunkia voi moittia Mansikkalan kaavoituksesta, mutta ei tuo määrä neliöitä olisi Imatrankoskelle mahtunut. Mansikkala on tuonut kaupunkiin uusia työpaikkoja ja monipuolistanut imatralaisten palveluja. Todennäköisesti Mansikkala kasvaa edelleen.

Eksote on jo aikeissa siirtää sote-keskuksen Honkaharjusta Imatrankoskelle. Mutta mitä tapahtuisi Imatrankoskelle, jos Imatran kaupungintalo muuttaisi ”kulmille”? Se toisi keskustaan yli 200 uutta työntekijää keskustan palvelujen äärelle. Ainakin ravintolat ja kahvilat saisivat uutta säpinää ja kaupat uusia asiakkaita.

Ajatus on villi, mutta ei täysin tuulesta temmattu. Itsekin olen istunut kahvikupin ääressä kuuntelemassa näitä visioita.

Asia on ajankohtainen juuri nyt, sillä Imatrankoski on kaavoittajan pöydällä. Vanha Napinkulma puretaan ja siihen sopisivat uudet tilat kaupungin työntekijöille. Vuonna 1970 valmistunut Arto Sipisen suunnittelema kaupungintalo on aikansa lapsi, mutta maailma on muuttunut sen rakentamisen jälkeen. Kaupungin väkiluku ja kaupungintalon työntekijöiden määrä on vähentynyt rajusti.

Saisiko nykyisestä kaupungintalosta hotellin?

Paikka Vuoksen varrella on upea, vieressä on kulttuurikeskus ja puisto. Rautatieasemalle ja Kuutostielle kiven heitto.

Imatran päättäjät ovat viime vuosina tulleet tunnetuiksi nopeasta reagoinnista. Tämäkin kortti kannattaisi katsoa ja käydä syvempi keskustelu Imatrankoskesta ja sen tulevaisuudesta. Tempuilla tai toivomalla kestävää asiakasvirtaa Imatrankoskelle ei tule.