Kolumni: Pirstaleinen työelämä pakottaa aikuiset opiskelemaan, eikä opiskelu pääty seniorinakaan

Kolumni: Pirstaleinen työelämä pakottaa aikuiset opiskelemaan, eikä opiskelu pääty seniorinakaan

Haastattelin äskettäin senioreita, jotka opettelivat käyttämään älylaitteita. Oli upeaa nähdä, miten he ottivat tabletteja ja älypuhelimia pelottomasti käyttöönsä. Monet kertoivat suhtautuneensa älyvehkeisiin ennakkovarauksella, mutta opetellessa asenteet olivat sulaneet pois.

Seniorit mieltävät usein itsensä liian vanhoiksi oppimaan uusia asioita. Teknologia pelottaa, ja menneinä vuosina mahdollisesti lastenlapsien näyttämät tietokonetemput ovat saattaneet näyttää hankalilta. Kerran vaikeaksi koetulle ei haluta antaa uutta mahdollisuutta.

Jatkuva opiskelu ei rajoitu älyvehkeisiin, vaan nykyään se määrittää kaikkien ihmisten elämää.

Mahdollisuus kannattaa kuitenkin antaa.

Nykypäivänä älylaitteiden käyttämisestä on tehty helppoa. Niiden käytön oppii pienellä viitseliäisyydellä muutamassa päivässä.

Lisäksi kansalaisopistot ovat pullollaan laitteiden käyttöön vihkiviä kursseja, ja apua saa ties kuinka monelta taholta. Oppiminen ei ole kiinni kuin omasta asenteesta.

Tämän soisi kaikkien muistavan ikään katsomatta. Jatkuva oppiminen alkaa olla jo hektisessä internet-ajassa pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Jatkuva opiskelu ei rajoitu älyvehkeisiin, vaan nykyään se määrittää kaikkien ihmisten elämää.

Pirstaloitunut työelämä pakottaa aikuiset opiskelemaan. Hokema siitä, ettei eläkeputkeen vievää työuraa pysty enää tekemään yhdessä työpaikassa, pitää täysin paikkansa. Kysykää vaikka paperimiehiltä, niin saatte asialle varmistuksen.

Jatkuva muutos pakottaa jatkuvaan opiskeluun. Veikkaan, että kohta jokaisen työuralla uusi normaali on vähintään kolme eri ammattipätevyyttä.

Tulevaisuus on täynnä opiskelua. Oli kyse sitten lukemaan oppivasta lapsesta, ammattia lukevasta aikuisesta tai tablettia opiskelevasta seniorista. ”Oppia ikä kaikki” on vanha sanonta, joka pitää tässä päivässä täysin paikkansa.

Tulevaisuudessa on liian vanha oppimaan uutta vasta siinä vaiheessa, kun arkun kannen päällä on muutama metri multaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut