Kolumni: Iltin tietää vain suutari ja ristikkoharrastaja, Aaro löytyi ristikosta jo ennen ensimmäistä synttäriään

Kolumni: Iltin tietää vain suutari ja ristikkoharrastaja, Aaro löytyi ristikosta jo ennen ensimmäistä synttäriään

Kuka tietää, miksi nimitetään kengän päällä olevaa kielekettä, joka suojaa sukkaa nauhanreikien kohdalla? Entä mikä on se vako suksen pohjassa? Sanaristikoiden ratkoja tietää: kengässä on ILTTI, suksen pohjassa OLAS. SOMPA on katoavaa perinnettä niin kielestä kuin suksisauvoistakin, mutta ristikoissa se elää yhä.

Agraarielämää on hyvä tuntea kaupunkilaisenkin: REKI kulkee ristikoissa huonoinakin lumitalvina. Leveä juova hevosen turvasssa on LÄSI, ja oli lehmä sitten NUTI tai NUPO tai sitten sarvipää, on sillä UTARE — useimmiten yksikkömuodossa.

TEA ISTA elää yhä ratkojien mielissä, kuten myös TAUNO PALO, ANSA Ikonen ja LAILA Kinnunen. Antti HYRY on ratkojalle tuttu kirjailija, vaikkei hänen mainioita romaanejaan olisi lukenut yhtäkään. Entä kuka tuntee runoilija AALE Tynnin muista kuin ristikoista? Pitkäpartainen Nobel-kirjailija on vihjeenä siitä hankala, ettei tiedä haetaanko sanaa FRANS vai TAATA, molemmissa kun on viisi kirjainta.

ALMA ja DIANDRA ovat jo saaneet ristikkokasteensa.

Aki SIRKESALO kuoli traagisesti, mutta ratkoja muistaa häntä aina silloin tällöin. Mäkihyppylegenda MATTI Nykänen oli tuttu myös ristikoista, samoin toinen juuri menehtynyt, OLLI Lindholm. Olli sai iltapäivälehdessä jopa oman muistoristikon.

Musiikkiala tuottaakin paljon ristikkonimiä. ALMA ja DIANDRA ovat jo saaneet ristikkokasteensa, samoin ARTTU Wiskari. VESTA nousi ristikkoon pikavauhtia, jo ennen kuin sai tulokas-Emman.

Ikä ei todellakaan ratkaise ristikkoon pääsyä, jos taustat ovat kunnossa: Niinistö-vihjeen ratkaisu oli AARO ennen pojan ensimmäistä syntymäpäivää. Olisikohan alan ennätys?

Aarossa on isän ohella oleellista nimen ristikkoon sopivat kirjaimet. Mitä yleisemmät vokaalit ja helpommat konsonantit, sitä todennäköisemmin sana tai nimi päätyy sanaristikkoon. Henkilönimien ohella vaaditaan myös aika lailla tunnettuutta. Minulta sitä puuttuu, vaikka nimi onkin ihan hyvää ristikkoainesta.

Uusimmat uutiset