Kommentti: Virtuaalisissa pikkujouluissa ei palella taksitolpalla eikä tapella grillijonossa – Vaikka melkein kaikki on tänä vuonna peruttu, etäpikkujouluja ei tarvitse

Kommentti: Virtuaalisissa pikkujouluissa ei palella taksitolpalla eikä tapella grillijonossa – Vaikka melkein kaikki on tänä vuonna peruttu, etäpikkujouluja ei tarvitse

Kotibileet ovat alkamassa. Olen kaatanut kylmää valkoviiniä lasiin ja pukeutunut nättiin toppiin. Kauniissa tarjoiluastioissa on pientä suolaista ja makeaa syötävää. Pöydällä palaa tuoksukynttilöitä.

Ainoana erona tavallisiin bileisiin on, että olen yksin. Ainakin fyysisesti, kotini seinien sisällä. Tietokoneen ruudulla nimittäin vilkuttaa hyvä ystäväni Helsingin Vallilasta.

Meidän kotibileemme järjestetään Houseparty-videopuhelusovelluksessa, mutta jotkut istuvat iltaa myös Googlen Hangoutsissa, Microsoftin Teamsissa tai Zoomissa.

Keväällä, kun koronapandemia sulki ihmiset koteihinsa, videopuhelusovellusten latausmäärät kasvoivat räjähdysmäisesti. Ihmisillä oli kova tarve nähdä toisiaan edes virtuaalisesti, vaikka asiantuntijat moittivat joidenkin sovellusten tietoturvaa.

Etäjuhla sopii mukavuudenhaluiselle

Virtuaalisten juhlien hyvä puoli on se, että videopuhelussa riittää asu, joka on kaunis yläosasta. Alavartalon voi verhota mukaviin kollarihousuihin, koska niitähän ei kukaan näe. Loppuu se taksitolpalla värjöttely ohuissa sukkahousuissa ja liukkaissa pikkukengissä!

Kotiin ostettu viini on halvempaa kuin ravintolassa, eikä etäjuhlissa vessaan tarvitse jonottaa tai narikasta maksaa.

Kotiin ostettu viini on halvempaa kuin ravintolassa, eikä etäjuhlissa vessaan tarvitse jonottaa tai narikasta maksaa. Grillijonon riidat vältetään, kun yöpalaa voi noutaa omasta jääkaapista.

Etäpikkujouluja viettäessä koko kotia ei tarvitse koristella. Riittää, että säihkettä on videopuhelun taustalla näkyvällä seinällä.

Tasapuoliset etäpikkujoulut

Vaikka moni asia on koronavuonna peruttu, etäpikkujouluja ei tarvitse. Etänä voi olla myös yhdessä. Videopuhelussa onnistuu jutustelu, glögin juonti, torttujen syönti ja joululaulujen kuuntelu. Virtuaalisiin pikkujouluihin myös riskiryhmiin kuuluvat voivat osallistua turvallisin mielin.

Vuosi 2020 on ollut synkkä. Nyt yhteisöllisyydelle ja joulumielelle on tarvetta enemmän kuin koskaan. Poikkeusajat eivät ole hetkessä ohi.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän ilmiötoimittaja.

Luetuimmat