Kolumni: Kirjat vievät toiseen maailmaan — Paras arvio tulee suoraan ja tutulla kielellä

Kimmo Seppälä

Kolumni: Kirjat vievät toiseen maailmaan — Paras arvio tulee suoraan ja tutulla kielellä

Olen parin viime vuoden sisällä saanut todistaa sitä, kun perhe- ja ystäväpiiriin kuuluvat lapset ovat oppineet lukemaan. Sitä, miten kummallisista kiemuraketjuista tulee ihan oikeita sanoja ja sanoista hauskoja ja jännittäviä tarinoita.

Ilokseni lapset ovat myös halunneet sukeltaa kirjojen maailmaan ja jotkut heistä suorastaan ahmivat kirjoja ja seikkailuja toinen toisensa perään. Kuulin, että heidän joululahjatoiveissaankin on kansien sisälle koottuja tarinoita.

Voi mitä tekstejä ja tarinoita!

Itse opin lukemaan kuin vahingossa. Paras ystäväni on vuoden vanhempi ja kun hän ekaluokkalaisena tutki aapistaan, tarttuivat aakkoset samalla myös minun päähäni.

Pääsin isäni kanssa kirjastoon ja sain oman kortin. Minusta tuli heti kirja-ahmatti: Rasmus Nallet, Tintit, Viisikot, Neiti Etsivät, Veikko Huoviset, Arto Paasilinnat, Agatha Christiet...Voi mitä tekstejä ja tarinoita!

Tällä viikolla jaettiin kirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Uskon, että ehdokkaiksi valitut kirjat ovat jokainen omalla tavallaan loistavia ja mielenkiintoisia teoksia ja jokin niistä odottaa meilläkin piilossaan joulua lahjapaperiin käärittynä. Kun valitsen lukemista itselleni, luotan kuitenkin palkintoraateja enemmän vaistooni ja niin sanottuun puskaradioon — tavallisten ihmisten tuntemuksiin juuri lukemistaan kirjoista.

Kun ystävä kertoo lukemastaan kirjasta, kertoo hän suoraan, jos juoni oli liian kiemurainen tai henkilöt ihan kökköjä. Hän kertoo myös, kun kirja oli niin hyvä, että sitä ei voinut päästää käsistään hetkeksikään ennen kuin loppuratkaisu oli selvillä. Ystävän ei tarvitse miettiä sanojaan niin tarkasti kuin julkista arviota kirjoittavan kirjallisuuden superasiantuntijakriitikon tai palkintoraadin tuomarin. Ystävältä mielipide kirjasta tulee suoraan ja tunteella, omalla kielelläni, jotenkin lähempää.

Luetuimmat