Kolumni: Valkea joulu olisi riittänyt, nyt piha alkaa olla kuin lumenkaatopaikka 

Joka vuosi jännitetään sitä, saammeko valkean joulun. Tänä vuonna joulu oli valkea eli lumi peitti maan. Minulle se olisi riittänyt, mutta joulun jälkeen tuo lumipeite on sen kun paksuntunut.

Lunta on tullut omakotiasujalle melkein tupaan ja pihakin alkaa muistuttaa lumenkaatopaikkaa.

Onhan lumen peittämä maisema tietysti omalla tavallaan kaunis.

En omista lumilinkoa, vaan pihakäytävien lumet poistan käsivoimin. Lumikola oli aikaisemmin käytetyin lumityökaluni, mutta eihän sillä enää pysty lunta yhä kasvavien kinoksien päälle työntämään. Nyt on lumentyöntimeksi nimetty, lumilapiota muistuttava, pitkävartinen vempain osoittautunut parhaimmaksi.

Lumilinkoakin olen kyllä harkinnut, mutta minun tuurillani lumien sulaminen alkaisi heti lingon ostamisen jälkeen ja neljä seuraavaa talvea olisivat lumettomia. Lumityöt ovat tietysti myös hyvää kuntoilua, minullakin ovat joulusta saakka olleet käsi- ja selkälihakset hellinä eli hyvää on tehnyt.

Olen havainnut mielenkiintoisen ilmiön, joka liittyy lumitöihin. On aivan sama, mihin aikaan päivästä lähden pihalle ähkimään. Kun olen saanut lumityöt tehtyä, alkaa kuulua jyrinä ja hetken kuluttua lumiaura porhaltaa taloni portin ohi. Juuri päättyneiden lumitöiden loppuverryttely on taattu, kun portilta on vielä lapioitava metrinen ramppi kadulta lentänyttä lunta ja kivoja viiden kilon lumikokkareita.

Jotta tämä ei menisi pelkäksi lumen sättimiseksi, on varmaan keksittävä siitä jotain myönteistäkin. Onhan lumen peittämä maisema tietysti omalla tavallaan kaunis. Kiteet kimaltavat ja syksyllä haravoimatta nurmikolle jääneet lehdet ovat peittyneet.

Lumi myös tarjoaa mahdollisuuksia moniin harrastuksiin, kuten hiihtoon ja lasketteluun. Minullakin ovat sukset odottamassa upeaa sinistä hetkeä, jolloin lumitöiden lomassa syttyy halu lähteä nauttimaan hiihtämisestä talvimaisemassa

Tähän saakka sinisen hetken sijaan olen kuitenkin kokenut lumen ansiosta vain hikisiä hetkiä, joten sukset ovat pysyneet vajassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset