Kolumni: Napista painamalla saa nopeasti, mutta kinkun paistamisessa tai löylyissä ei kannata kiirehtiä

Uskon, että jokainen aikuinen Linnankoskella, Imatralla, Etelä-Karjalassa ja koko Suomessa tietää, miten herkullisin joulukinkku paistetaan: Hitaasti.

Hitaasti ja oman aikataulunsa myötä valmistuu moni asia, vauva äitinsä mahassa, omenat puussa, kuutamo taivaalle. Niitä ei voi kiirehtiä. Monissa asioissa kuitenkin kiirehdimme, vaadimme sitä itseltämme ja muilta.

Kun Imatraa siunattiin lukuisilla liikennevaloilla, sain raivareita yksi toisensa perään. Piti hiljentää, pysähtyä, seisoa, vaikka ei millään olisi malttanut. Entäs jonottaminen? Sitäkin piti tehdä monessa paikassa, vaikka ei muka ollut aikaa.

Ja mitä sillä säästyneellä puoliminuuttisella olisi tehnyt? Kiirehtinyt seuraavan asian kanssa? Ylläpitänyt jatkuvaa stressiä ja ärtymystä?

Pitkitettyä löylyttelyä kokeiltuani tuli lapsuusmuistot pintaan — näinhän me tehtiin silloinkin.

Aika monta itsepuhuttelua ja sen toistoja on tarvittu, että opin hengähtämään kaikessa rauhassa niin punaisissa valoissa kuin jonoissakin. Moniin juttuihin kiirehtimishalu jäi vielä sen jälkeenkin.

Joissain asioissa se on ihan hyväkin, tai ei ainakaan haitallinen. Töpinäksi panemalla ehtii junaan tai sovittuun tapaamiseen, vaikka olisi viipynyt himpun liian pitkään kirjan parissa. Monen monessa asiassa on kuitenkin hyvä rauhoittua ajan kanssa, kiirehtimättä.

Tuorein ”löytöni” asiasta, jossa ei kannata kiirehtiä, on saunan löyly. Hien saa toki pintaan salamavauhtiakin heittämällä vettä pian ja paljon. Luin lehdestä tai kuulin radiosta, että täydellinen, terveyttä edistävä saunominen edellyttää jopa parinkymmenen minuutin löylyttelyä. Oho! Ja minulla kun on tapana selvitä koko hommasta pesuineen vartissa!

Pitkitettyä löylyttelyä kokeiltuani tuli lapsuusmuistot pintaan —näinhän me tehtiin silloinkin. Tuli niin hyvä olo, joka jatkui pitkään.

Kuin napista painamalla saa nopeasti, paljon ja monenlaista, mutta ei parasta joulukinkkua! Eikä löylyjä.