Kolumni: Mansikkalan marketissa kiilataan, Ruokolahden kirkossa veisataan – Ihmiset kokeilevat nyt tavallisuuden rajoja, eikä koronatestaus pysy perässä

Mari Pajari

Kolumni: Mansikkalan marketissa kiilataan, Ruokolahden kirkossa veisataan – Ihmiset kokeilevat nyt tavallisuuden rajoja, eikä koronatestaus pysy perässä

Viikonlopun viestijoukkue meni uusiksi. Pienen seuran harvoista junioreista yhdelle tuli nuha, testauksessa kuluu aikaa ja päälle napsahti karanteeni. Vuoden odotetuimpaan kisaan osallistuttiin, mutta moni lähti oudolle osuudelleen takamatkasta.

Toimittaja huomasi kurkun olevan karhea. Pienessä työporukassa käynnistettiin erityisjärjestelyt. Kun yksi pyöri keskussairaalan testausmyllyssä, selvittelivät muut tulevien päivien sovittuja ja sopimattomia menoja.

Edessä oli odotettu teatterimatka. Viime keväältä siirtynyt joululahja sisälsi äidin ja tyttären yhteistä aikaa, mutta sitten tulivat flunssaoireet. Tytär ehti saada negatiivisen testituloksen, äiti ei, joten matkaan lähti vain toinen.

Lähipiirin kokemukset osoittavat, että koronatestauksesta tuli nopeasti arkinen tuskailun kohde. Testiin mennään nyt matalalla kynnyksellä ja se näkyy. Jonoja on sekä Honkaharjussa että Kahilanniemessä, ja jonot tarkoittavat odottelua. Samalla positiivisten tulosten osuus on marginaalinen. Viime viikolla koronatapauksia arvioitiin Suomessa löytyneen 0,2 prosentissa testeistä.

Tautitapausten vähäisestä esiintymisestä pitää olla iloinen. Koronaviruksen kurittamassa maailmassa olemme yhä erittäin onnekas kansa. Epämiellyttävä, mutta kivuton testi antaa ainakin hetkeksi enemmän varmuutta liikkumiseen ja tekemiseen. Mutta samalla sekä toimenpide että sen jälkeinen laboratoriotyö ovat tulppana kaivatulle sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja ylipäänsä yhteiskunnan pyörimiselle. Etelä-Karjalassa testiin pääsyä pitää odottaa parikin päivää, jonka jälkeen tuloksen valmistumisessa voi kulua arkikokemuksen mukaan jopa viidettä päivää. Kuorma terveydenhuollossa on valtava.

Keväällä kaikki oli yksinkertaisempaa. Kun kukaan ei saanut liikkua mihinkään, jäivät myös yritykset moiseen laimeiksi. Nyt haetaan tavallisuuden rajoja. Mansikkalan marketissa turvavälin jättäminen edellä asioivaan inspiroi väliin kiilaavaa hätähousua. Ruokolahden puolitäydessä kirkossa konfirmaatiota seurannut kansa intoutui kajauttamaan virsiä. OC Barin riehassa turvaväleistä ei yön tunteina ole tietoakaan.

Testauksen piti olla poppakonsti arkeen palaamiselle, mutta siihen nykykäytäntö vaikuttaa aivan liian hitaalta. Testitalkoisiin pitää saada kiireen vilkkaa kaikki mahdolliset tekijät. Jos puolet kansasta istuu kotona karanteenissa, eipä tarvita poikkeuslakeja, ei. Mutta eikö tässä ollut tarkoitus jatkaa elämää?

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat