Kolumni: Imatra on nyt yhtä lehteä köyhempi — Vaikka Imatralainen oli Uutisvuoksen rakas kilpailija, ikävä sitä tulee, ja pitäisi tulla muillekin

Kai Skyttä

Kolumni: Imatra on nyt yhtä lehteä köyhempi — Vaikka Imatralainen oli Uutisvuoksen rakas kilpailija, ikävä sitä tulee, ja pitäisi tulla muillekin

Imatran seutu köyhtyy vuodenvaihteessa yhdellä kulttuurituotteella. Vuodesta 1996 ilmestynyt kaupunkilehti Imatralainen julkaistiin viimeistä kertaa ennen joulua. Vaikka Uutisvuoksen toimituksesta katseltuna kyse on ollut eittämättä rakkaasta kilpailijasta, on toimittajana sanottava, että ikävä tulee. Jokainen lehtikuolema heikentää moniäänisyyttä, ilmaisua ja demokratiaa.

Lehden loppuminen näkyy sen levikkialueella monella tasolla. Yksi kanava paikallisten asioiden käsittelylle häviää ja entistä harvempi tapahtuma nousee julkisuuteen. Journalistisesti toimitettu sisältö on eri asia kuin eloisa someryhmä, eikä kuratoitua koostetta kuitata sirpaleisella mediapaletilla.

Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat järeämpiäkin seurauksia. Paikallislehden kuoleman myötä julkisen rahan käyttö lisääntyy. Journalismin ikiaikainen tehtävä on valvoa päättäjiä, ja kun riski jäädä kiinni löperöstä taloudenpidosta pienenee, se tuntuu veronmaksajien kukkarossa.

Uutisvuoksi ja Imatralainen ehtivät kuulua keväästä lähtien samaan Keskisuomalainen-konserniin. Täällä toimituksessa ymmärretäänkin hyvin syyt lehtivalikoiman hupenemiseen. Imatralaisen loppuminen on seurausta levikkialueemme yleisestä kehityksestä. Imatran seudulla paikallislehdistö on saanut viime vuosina sopeutua harventuneeseen yrityskenttään ja vähenevään väestöön. Imatralainen karsi ilmestymispäiviään yhteen jo pari vuotta sitten ja Uutisvuoksella on nyt takana ensimmäinen vuosi viisipäiväisenä lehtenä.

Uutisvuoksessa ratkaisu ilmestymispäivien vähentämisestä oli oikea. Seisomme pitkästä aikaa pystypäin. Jalat eivät todellakaan pääse nousemaan ilmaan, mutta eteenpäin näkee paremmin. Lehden on oltava alueensa kokoinen ja nyt me olemme sitä.

Digitalisaatio siirtää lukijoita vauhdilla painetun julkaisun parista sähköiseen mediaan. Samalla sen tuottama analytiikka auttaa meitä lehdentekijöitä palvelemaan lukijoita entistä paremmin. Tiedämme varsin hyvin, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita. Pystymme keskittymään pienellä tekijäporukalla niihin juttuihin, jotka lisäävät osaltaan tietämystä alueemme asioista ja joista lukijamme saavat eniten irti.

Imatran seudulla omalla lehdellä on yhä paljon kerrottavaa. Uutisvuoksessa sitä työtä jatketaan entiseen tapaan. Kilpailemme päivittäin itsemme kanssa tuottaaksemme arkisella tasolla terävämpää uutisointia ja kiinnostavampia juttuja. Ja kun tuota sisältöä katsoo kauempaa, puhutaan jo isommista asioista: avoimuudesta, yhteisöllisyydestä ja alueellisesta tasa-arvosta.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset