Kolumni: Ihmiselle tekee hyvää palauttaa käytökseensä vanhoja asetuksia

Kuka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään, mutta silläkin uhalla: Olipa joskus aika, jolloin Suomessa ihailtiin ja tavoiteltiin sivistystä. Sivistynyttä käytöstä ja tapoja, sivistynyttä puheenpartta.

Silloin puhuttiin, lukemissani tyttökirjoissa hyvinkin taajaan, sellaisestakin asiasta kuin luonteen kehittämisestä tai sanotaan suoraan jalostamisesta. Siitä asiasta puhuivat toki myös antiikin kreikkalaiset. Kyllä, muistan että heistä puhumalla ei pidä pitkästyttää ihmisiä.

Maassa oli yleissivistävää koulutusta ja kursseja, opintokerhoja. Asioihin ja ilmiöihin syvennyttiin ”ihan yleissivistyksen kannalta”. Se on periaate, jolle nykyisinkin perustuu kirjastolaitos ja Imatralla Ikäihmisten yliopisto, eikä juurikaan muuta.

Tuskin yksikään ihminen on asiaa syvästi pohdittuaan päättänyt, että tästä hetkestä lähtien hän viis veisaa hyvän huomenen toivottamisista, vaihtaa uutiset juoruihin, etuilee liikenteessä, pilkkaa erilaisia ihmisiä. Tai ehkä onkin tehnyt niin, en tiedä.

Onko tämä asenteiden muutos niin hyväksi ihmiselle ja ihmisyhteisölle, että siihen kannattaa mukautua mukisematta?

Olen viettänyt viime päivinä paljon aikaa Joonas Konstig nimisen miehen seurassa. Hän on arviolta poikieni ikäluokkaa, konstikkaasta sukunimestään huolimatta suomalainen. Hän julkaissut viisi kirjaa vuosina 2008-2016. Niitä en ole lukenut. Kuudes kirja, vuodelta 2017, on nimeltään Vuosi herrasmiehenä. Lainasin sen kirjastosta, luulin jonkinlaiseksi veijaritarinaksi.

Mies onkin tosissaan. Hän on nähnyt hyväksi muuttua vihreätukkaisesta punkkarista herrasmieheksi. Se vaatii itsekasvatusta, asenteiden, käytöstapojen ja elämäntavan muutoksen. Hän hakee mallia maantieteellisesti ja ajallisesti kaukaa, etenkin Britannian suuruuden ajoilta. Se näyttää parantaneen hänen suhdettaan vaimoon ja lapsiin ja kaiken kaikkiaan hänen elämäänsä.

Sen perusteella uskallan sanoa: Ihmiselle ja ihmisjoukolle tekee hyvää palauttaa asenteisiinsa ja käytökseensä ainakin jonkin verran vanhoja asetuksia.

Marjut Vuotila

Kirjoittaja on imatralainen vapaa toimittaja.