Kolumni: Tuomas Jussilan kaappaus on harvinaista herkkua — IPV:n kannattaa rakentaa tulevaisuuden joukkuetta supertähtensä ympärille luottaen siihen, että nuoret kehittyvät huippuammattilaisen vierellä

Joonas Tapaninen verkko kolmnikuva
Joonas Tapaninen verkko kolmnikuva

Pakko siihen on uskoa. Ukonniemen pesäpallostadionilla on ensi vuonna uusi sheriffi, kun Tuomas Jussila pukee päälleen punaista.

Imatran Pallo-Veikot ja urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää tekivät syksyn aikana takuulla kovan määrän töitä taivutellakseen siirtomarkkinoiden tavoitelluimman vapaan agentin vastaamaan myöntyvästi tekemäänsä sopimustarjoukseen.

Palkinto kovasta työstä tuli ilmeisesti jo pesäpallofinaalien aikaan, vaikka sopimusta pantattiin kohteliaisuussyistä viikolla eteenpäin. Näin voisi päätellä siitä, että huhut Jussilan siirtymisestä Imatralle alkoivat levitä kulovalkean tavoin jo toissa viikolla, kun Joensuu ja Sotkamo vielä kamppailivat pesäpallovaltikasta.

Jussilan sopimusta IPV:n kanssa voidaan pitää yllätyksenä kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Jussila opiskelee ja asuu perheineen Oulussa, jonka lähiseudulla on useita superpesisseuroja, jotka olivat varmasti kiinnostuneita Jussilan palveluksista. Toisekseen Jussila siirtyy Suomen mestarin riveistä seuraan, joka ei ole pelannut Superpesiksen pudotuspeleissä 26 vuoteen.

Jussila on yksi Suomen viidestä absoluuttisesti parhaasta pesäpalloilijasta. Kahdesti urallaan hänet on palkittu vuoden pesäpalloilijana.

Vaikka Sami Partasen siirto Imatralle vuosi sitten sai aikaan jo pieniä kohahduksia, Jussilan kohdalla puhutaan aivan eri kaliiperin pelaajasta. Hän on 31-vuotiaana uransa parhaassa iässä ja hallitsevan mestarijoukkueen kapteeni. Pesäpallohistoriassa on vain harvoin nähty vastaavia kaappauksia.

Jussila tietää myös oman arvonsa, eikä IPV saanut häntä ilmaiseksi. Hintalappua voi vain arvuutella, mutta valistuneiden arvioiden mukaan Superpesiksen parhaat pelaajat tienaavat kaudessa jopa yli 50 000 euroa.

Jani Valkeapään mukaan Jussilan sopimus ei automaattisesti tarkoita sitä, että IPV joutuu tinkimään muista pelaajista. Ilman sopimusta ovat menneen kauden ryhmästä vielä muun muassa Konsta Kurikka ja Jere Dahlström.

Jussila on vaihtaja ja etenijä, joten lyötyjen juoksujen pulmaa hän ei ratkaise. On mielenkiintoista nähdä, sijoittaako IPV kotiuttajaeuronsa vielä vuodeksi hiipuvaan Jere Dahlströmiin vai onko hihassa nuorempi — ja halvempi — yllätyskortti.

Jussilan sopimus on yksivuotinen, mutta hän ei vaikuta pelaajalta, joka vaihtelee joukkuetta joka vuosi. Jos Jussila saadaan viihtymään Imatralla, pitkällä tähtäimellä järkevintä olisi rakentaa joukkuetta hänen ympärilleen nuoriin luottaen. Huippuammattilaisen läsnäolo kentällä ja pukukopissa nostaa myös ympärillä olevien pelaajien vaatimustasoa.

Kävi syksyn aikana miten tahansa, yhdestä asiasta voidaan kuitenkin olla miltei varmoja. Jussilan hankinnan myötä IPV ei sijoitu enää neljättä kertaa peräkkäin Superpesiksessä yhdeksänneksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset