Kolumni: Onni asuu pienissä asioissa — hyvä kupillinen kahvia on parempi kuin kuusi laihaa ja kitkerää

Kolumni: Onni asuu pienissä asioissa — hyvä kupillinen kahvia on parempi kuin kuusi laihaa ja kitkerää

Miten ihminen päätyy hifistelijäksi? Vaivihkaa.
Huomaamalla, mitä oikeastaan haluaakaan. Oppimalla tuntemaan hienoudet ja huonoudet. Toteamalla, että jonkin asian houkutus ei riipu aina asiasta itsestään vaan siitä miten se on tehty.

Mistä moinen pohdinta? Siitä, että huomaan oman kahvinjuontini muuttuneen parin viime vuoden aikana aikalailla. Määrällisesti se on vähentynyt.
Hifistelyhän on käyttökielen terminä yleistettävissä moneen asiaan. Hyvän musiikin kuuntelemiseen hyvällä äänentoistolla, toki, joka on ihan eri asia kuin tiukkaan pakattujen mp3:sten soittaminen muovipurkin läpi.
Mutta myös laatusuklaaseen korvikkeella jatketun bulkin sijasta. Kunnolla haudutettuun teehen jämälehdistä kerätyn halpispussin uittamisen vaihtoehtona. Taidolla pannun oluen nauttimiseen oikeanlaisesta lasista kolmen väljähtyneen muovituopillisen sijaan.
Turhaa kikkailua ja pätemistäkö?
Kaikkea muuta: niitä pieniä nautintoja, jotka nostavat yksittäiset hetket tavallisen arjen yläpuolelle. Jotka tekevät elämästä parempaa, koska — kuten tiedetään — onni asuu pienissä asioissa.

Sellaista se on kahvinjuontikin parhaimmillaan. Oli sitten kotisohvalla juomassa ajan kanssa valmistettua kupillista urheilulehden kanssa, siemailemassa cappuccinoa tunnelmallisen kahvilan hämyssä tai nasakkaa espressoa eurooppalaisessa katuvilinässä. Nautintoja, nautintoja.
Kun on hyvää, ei tarvitse olla niin paljon.

Kaikelle on toki paikkansa. Tee on teetä, joka lämmittää, oli se mitä tahansa. Joskus kahvissakin tärkeintä on sen sisältämä kofeiini. Ei jonkin asian suhteen hifisteleminen tarkoita sitä, että pitäisi elitistiksi ryhtyä.
Sekin raja tulee jossain vaiheessa, että lisähifistely ei oikeastaan enää paranna lopputulosta vaan menee enemmän harrastuksen puolelle. Oman imagon rakentamisenkin puolelle.
Jos niin käy, käyköön. Ei sekään vaarallista lie.

Tapani Olkku
tapani.olkku@kaakonviestinta.fi