Kolumni: Yksinäisyyden torjuminen ja aktiivisen elämän mahdollistaminen on tärkeintä iäkkäille

kai skyttä

”Ihminen tarvitsee ihmistä

ollakseen ihminen ihmiselle,

Iäkkäille on oltava tarjolla myös ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia asuinkoteja.

ollakseen itse ihminen.

Lämpimin peitto on toisen iho,

toisen ilo on parasta ruokaa.

Emme ole tähtiä, taivaan lintuja,

olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa.

Ihminen tarvitsee ihmistä.

Ihminen ilman ihmistä

on vähemmän ihminen ihmisille,

vähemmän kuin ihminen voi olla.

Ihminen tarvitsee ihmistä.”

Suomessa on yli miljoona yhden ihmisen taloutta. 70 prosenttia yli 65-vuotiaita. Valtaosa yli 85-vuotiaista asuu kotonaan. Heistä 4–5 prosenttia kokee omasta tahtotilastaan riippumatonta yksinäisyyttä.

Iäkkäiden terveydestä puhuttaessa keskustelu painottuu usein hoivaan. Yhtä tärkeää on mielen hyvinvointi, jossa ratkaisevaa on yksinäisyyden torjuminen ja aktiivisen elämän mahdollistaminen.

Vuosikaudet on hoettu mantraa, että ihmisen paras paikka on kotona. Tässä on onnistuttu ja siten on purettu kallista laitoshoitoa ja pidetty vanhuuden vuoksi apua tarvitsevat ihmiset halvemmassa hoivassa kotona. Kodin korostaminen on johtanut siihen, että osa kotona asuvista on asunnossaan vain säilössä. Edes vanhuksen oma toive ei enää riitä syyksi paikan saamiseksi muualta.

Iäkkäille on oltava tarjolla myös ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia asuinkoteja. Ikääntyneiden määrä kasvaa ja saamme pitää rakkaamme lähellämme aiempaa pidempään. Yli 90-vuotiaita on n. 50 000. Reilun 15 vuoden aikana määrän ennustetaan tuplaantuvan.

Yksittäiset henkilöt sekä erilaiset järjestöt tarjoavat vanhuksille ystäväpalvelua. Nämä vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä kohdatessaan vanhuksia ja antamalla heille aikaansa.

Jokainen meistä voi tehdä osansa. Apua tarvitseva voi asua naapurissa, tai olla lähisukulainen. On vain uskallettava kysyä, miten sinä voit? Yksinäisyyttä ei ratkaista vain ammattilaisilla, vaan lähimmäisen rakkaudella. Jokainen meistä on kohtaamisen arvoinen. Vuosi 2019 olkoon kohtaamisille!

Suna Kymäläinen

Kirjoittaja on ruokolahtelainen kansanedustaja (sd.)