Kolumni: On ruuhkia ja ruuhkia

2016 Antti-Jussi Larvio kolumnikuva verkko
2016 Antti-Jussi Larvio kolumnikuva verkko

Menneenä kesänä ajelin jokusen kerran kohti Länsi-Suomea. Kivaahan se oli moottoritietä huristella, mutta kehäkolmosella sitten saikin tuntumaa ruuhkasta. Piti jonotella ja pysähdellä ja sekös tuntui moottoritieosuuden jälkeen rasittavalta.

Käydessäni jokin aika sitten Pietarissa, muuttuivat käsitykseni liikenneruuhkasta. Suurkaupungin kaduilla liikkui tai paremminkin seisoi autoja vieri vieressä, peräkkäin ja melkein päällekkäin. Joku tuli vasemmalta, joku oikealta ja joku ei tullut mistään, vaan oli edessä.

Suomalaisen silmissä kyseessä oli ruuhkan sijaan täydellinen kaaos.

Suomalaisen silmissä kyseessä oli ruuhkan sijaan täydellinen kaaos.

Tuli mieleen, miksi joku yleensä lähtee autolla Pietarin keskustan kaduille. Olisikohan Venäjällä yksityisautoilun kulttuuri vielä niin uutta, että Lexuksen tai Toyotan maasturin hankittuaan sitä on vain pakko päästä käyttämään tai ainakin näyttämään. Leningradin aikaan kaduilla liikkuivat Intouristin bussien lisäksi vain Ladat, joista suurin osa oli takseja. Aika on nyt toinen ja se näkyy, mutta myös kuuluu: torvet soivat kaduilla kuin etelänmaissa konsanaan.

Paikallinen autonkuljettaja totesi (itse en siis ratissa ollut eli tulin terveenä kotiin), ettei Pietarin ruuhka ole mitään verrattuna Moskovaan. Siellä kun ei ole lainkaan ruuhka-aikoja, vaan kaaos jatkuu vuorokauden ympäri.

Kyseisen kuljettajan mukaan ajaminen ruuhkassa ei ole niin hurjaa kuin viereisellä penkillä istuvasta saattaa tuntua. Esimerkiksi tilaa Venäjällä kuulemma annetaan varsin hyvin eikä pelti hirveästi kolise.

Ehkä niin. Kaaos se minusta kuitenkin oli.

Luetuimmat