Kolumni: Toimitus palasi Imatralla yhteen lähtöpisteeseensä, ja myös journalismi ammentaa juuristaan — vain keinot muuttuvat

Kai Skyttä

Mahdollisuus yllättävään kompurointiin on olemassa. Toimituksen muutosta on kulunut kuukausi, mutta käytävätiloissa lepäilee yhä erikokoisia elementtejä paikkaansa etsimässä. Kun varsinaisten muuttopäivien jälkeen tavaroiden purkua päädytään tekemään muun työn ohessa, se tarkoittaa muuton pysähtymistä. Ennen pitkää ylimääräiset paperisilppurit sulautuvat maisemaan ja niiden päälle asetellaan kaikessa hiljaisuudessa pitsiliinaa ja kukkavaasia.

Uutisvuoksen väki kärräsi juhannuksen jälkeen irtaimistonsa Esterinkadulta Einonkadulle, ja palasi samalla yhteen lähtöpisteeseen. Einonkadun uuden liikekiinteistön edeltäjässä ehti työskennellä valtaosa tämän hetken toimituskunnasta hyvän tovin. Vaikka vanha ja sokkeloinen toimitila vaihtui jo reilu viisi vuotta sitten Tietotaloon, muistot ilta-auringon paahteesta jykevän kivitalon seinään siivittivät muuttoa. Parin korttelin matkassa mukana oli laatikkokaupalla pöytätuulettimia, jotka tosin osoittautuivat turhiksi. Moderneissa liiketiloissa kun sovitellaan villatakkia hellemekon ylle jo ennen lounasaikaa.

Työ jatkuu Einonkadulla. Tulkaa tervehtimään.

Kun lehti muuttaa, muuttaa mukana melkoinen määrä paikallishistoriaa. Hyllyjen kaivelussa elettiin nostalgisia hetkiä. Lukemattomia kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin, ytimekkäitä tai koukeroisuudessaan käsittämättömiä tiedotteita ja oma nippunsa luottamuksellista yhteydenpitoa. Juhlavia tervehdyksiä, räävittömiä palautteita, mutta myös sydäntä sykähdyttäviä kiitoksia. Toimittajat ovat kulkeneet liikuttavan lähellä paikallista elämänmenoa. Toisaalta asioiden julkituomista ei ole epäröity, jos se on lukijalle tarpeelliseksi todettu.

Muutto on aina uuden alku, mutta toimitukselle se oli myös entisen kertaamista. Vanhat dokumentit osoittavat, että perusajatus journalismista on säilynyt median murroksessa ennallaan. Lukija on yhä toimittajalle tärkein. Vaikka Uutisvuoksi elää digitaalisten sisältöjen osalta uuden, jännittävän ajan kynnyksellä, analytiikka vie toimituksen päivittäistä tekemistä yhä maanläheisemmäksi. Muutossa luovutaan monesta vanhasta tavarasta. Samalla tavalla lehdenteossa keskitytään nyt entistä tiukemmin niihin asioihin, mitä lukijat meiltä haluavat.

Työ siis jatkuu Einonkadulla. Tulkaa tervehtimään.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kirjoittaja on Uutisvuoksen päätoimittaja

Luetuimmat

Uusimmat uutiset