Kolumni: Ei lumi ole lasten yksinoikeus — Vuoksen itäpuolen ladut houkuttelevat nauttimaan

Kaisa Beltran

Kolumni: Ei lumi ole lasten yksinoikeus — Vuoksen itäpuolen ladut houkuttelevat nauttimaan

Lunta on riittävästi, lisääkin saa tulla. Karhut ovat päässeet suojaan talviunilleen, eivätkä norpatkaan ilmeisesti tarvitse ihmisen tekemiä pesäkinoksia. Lumi suojaa pikkueläimiä ja kasveja. Ihana valkoinen lumikerros on kuin pehmeä ja lämmin untuvapeitto luonnolle.

Toisille ihmisille lumi on siunaus, toisille kirous. Joillekin teiden auraus tehdään aina väärässä järjestyksessä ja oman pihan lumityöt kiukuttaa. Matkailu avartaa, sanotaan. Kun vierailee rajan toisella puolella, ymmärtää, millaista on, jos teitä ei aurata. Eiköhän meillä kuitenkin ole hyvin hoidetut tiet.

Nauttikaa ihmiset talvesta!

Entä liikuntapaikat? Karhumäen kilpaladut vievät laduntekijöiden voimavaroja, senkin ymmärtää. Latuja on kuitenkin myös muualla kaupungin alueella. Kun katselen Ollinmajalla iloisia hiihtäjiä, mietin miten tärkeitä sinne johtavat ladut ovat.

Majalle tullaan Vuoksenniskan suunnasta, Sotkulammelta, Savikannasta, Rajapatsaalta. Moni tulee myös autolla siltojen yli ja hiihtää sitten majalle. Vuoksen itäpuolen ladut ovat perinteisiä kiireettömiä latuja, kulkevat metsien ja peltojen läpi, eikä siellä ole isoja mäkiä. Majalle nousu tosin saattaa nostaa hien pintaan ja pois tullessa lasku voi olla jännittävä.

Kunpa olisi mittari, jolla mittaisi hiihdon terveysvaikutuksia. Moni hiihtää useita kertoja viikossa, jotkut joka päivä. Hiihto on monipuolista koko kehon liikuttavaa toimintaa raikkaassa ulkoilmassa. Hiihto kehittää terveyskunnon kaikkia osa-alueita. On tieteellisestikin todistettua, miten jo muutaman minuutin metsässä oleskelu laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Hiihdossa tämäkin hoituu ihan itsekseen.

Vuoksen itäpuolella on pitkä latuverkosto, ja kyllä sitä hoidetaan. Älkää unohtako meitä mummoja, pappoja, lapsia, perheitä ja nuorempiakin perinteisen hiihtäjiä. Laduilta saa hyvää oloa ja terveyttä. Uusi reaaliaikainen latujen kunnon seuranta on hyvä asia.

Lumessa peuhaaminen ei ole lasten yksinoikeus. Lumessa voi kahlata ja vaikkapa uida. Nauttikaa ihmiset talvesta!

Tuula Rahkonen

Kirjoittaja on 49. Imatran Inkeri

Luetuimmat

Uusimmat uutiset