Kolumni: Hallitus herää liian myöhään omaan virheeseensä

Kolumni: Hallitus herää liian myöhään omaan virheeseensä

Sipilän hallituksen työvoimapolitiikka on surullista seurattavaa. Siitä on puuttunut johdonmukaisuus, jota näin mittavassa asiassa tarvittaisiin. Joulua edeltävinä öinä, eduskunnassa käytiin tunteikastakin keskustelua hallituksen ns. aktiivimallista. Yritimme oppositiosta käsin rautalangasta taivuttaa hallitukselle ongelmia, joita heidän esityksensä tulisi toteutuessaan synnyttämään.
Toistimme kansalaisilta saamaamme palautetta ja huolta. Toistimme perustuslakivaliokunnan esille nostaman perustuslaillisen epäkohdan siitä, ettei esitys ole alueellisesti tasa-arvoinen ja että esitykseen sisältyy perusteellinen uhka ihmisten itsemääräämisoikeuden toteutumisesta.

Kerroimme, että hallituksen esitys ei nauti kansan kannatusta. Lukemattomin kerroin totesimme, että hallituksen esitys ei kannusta, vaan päinvastoin lannistaa työnhakijaa. Kun ei lukuisista yrityksistä huolimatta saa työtä, eikä pääse edes työhaastatteluun. Aktiivimallin sijaan kysymys oli enemmänkin passiivimallista.

Työttömyydestä kärsivät ihmiset ajautuvat toimeentulotuen piiriin. Hallitus itsekin esityksessään arveli toimeentulotukien kustannuksien nousevan 10 miljoonaa. Kysymys ei siis ollut edes säästämisestä.
No tiedämme nyt, että hallitus ei kuunnellut, ymmärtänyt, ei ottanut perustuslakivaliokunnan huomioista opiksi vaan jyräsi aktiivimallinsa eteenpäin.

Tästä johtuen eduskunta saa vuoden 2018 alkajaiseksi käsiinsä kansalaisaloitteen työttömyysturvan ”aktiivimallin” kumoamiseksi – lain nyt oltua voimassa kokonaista viisi päivää! Yli 100 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen huomion myötä, jopa hallituspuolueiden riveistä on alkanut nousta esille aktiivimalliin liittyvistä epäkohdista ja korjaustarpeista. Hyvä tietysti näinkin, mutta hyvään lainvalmisteluun ei tämänkaltainen järjestys satu. Ensin tehdään kiireellä, vaillinaisin valmisteluin, yöllä asiasta keskustellen ja lopulta perehdytään asiaan vasta lain astuttua voimaan. Surullista.
Hallitus heräsi virheeseensä valitettavasti liian myöhään. Hallituksen aktiivimalli täytyy perua välittömästi. Menestystä kansalaisaloitteen tavoitteelle. Toivotaan hallitukselle taitoa oppia virheistä ja korjata ne vuonna 2018.

Suna Kymäläinen
Kirjoittaja on ruokolahtelainen kansanedustaja (sd)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset