Kolumni: On hienoa olla hyvä jossakin, vaikka sitten hyvä syömään

Kai Skyttä

Kolumni: On hienoa olla hyvä jossakin, vaikka sitten hyvä syömään

Hirvee nälkä! Onneksi mummolla on ruoka valmiina. Kalakeittoa, voi miten se on hyvää! Hörpin ruokaa innoissani.

Mummo ihastelee: ”Kyllä on tyttö hyvä syömään.”

Lääkäri ei ihastele sitä, kun täti on hyvä syömään.

Koulussakin on aina hirvee nälkä ja vetelen hyvällä ruokahalulla niin kanaviillokkia kuin tillilihaa. ”Kyllä on tyttö hyvä syömään”, opettaja ihastelee. Ja keittäjät ovat mielissään, kun haen ruokaa lisää.

Kotona en nyrpistele nokkaa millekään ruoalle. Kaalilaatikko, karjalanpaisti, perunalaatikko, nakkikastike — kaikki on niiin hyvää.

Joskus aikuiset vertaavat minua muihin lapsiin. Kun serkut tai luokkakaverit nirsoilevat, aikuiset kehottavat ottamaan mallia Kaisasta, joka ”syö reippaasti lautasen tyhjäksi”. Vaikka se on jotenkin noloa, tuntuu positiivinen huomio myös kivalta.

On hienoa olla hyvä jossakin, vaikka hyvä syömään.

Teini-iässä on poikkeusvaihe, jolloin olen omasta mielestäni hyvä syömään, mutta aikuisten mielestä en ole hyvä syömään ollenkaan.

Suunnittelen tiukan ruokavalion, johon eivät sovi äidin valurautapannulla paistamat kananmunat. Jokaisen suupalan merkkaan ruutuvihkoon, ja kiellettyjen ruokien ylle vedän punaisella yliviivauskynällä toruvan merkinnän.

Se loppuu lyhyeen. Voimakas hyväsyömäisyys-geeni vie voiton.

Entäs nyt?

Työpaikkaruokalassa otan kaksi tortillaa, vaikka iso mies ottaa vieressä vain yhden. Kotona lasagne maistuu niin hyvälle, että lautasmalli ei ole suositusten mukainen.

Yksi kerta pyöräillessä alan ihmetellä, että onko kassi pyörähtänyt vatsan puolelle vai mikä se siinä hänksättää. Järkytyn, kun tajuan, että se on oma maha.

Lääkärille valitan, että mitä tässä voi tehdä, kun kiloja tulee, vaikka elämäntavat ovat ennallaan, liikun paljon — ja noh, syön hyvin ja monipuolisesti. Lääkäri ei ihastele sitä, kun täti on hyvä syömään. Hän sanoo, että ruokaa ei saa koskaan ottaa lisää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset