Katukanava: Imatralla jatkossa tarjottava koulutus on suunniteltava yritysvetoisesti – on myös kehitettävä uudenlaisia oppimisen tapoja

Anssi Kemppinen

Imatralla jatkossa tarjottavan koulutuksen suunnittelussa pitää kuunnella yrityksiä, kirjoittaa kuntavaaliehdokas Markku Pentikäinen Katukanavassa. Kuvituskuva Saimaan ammattiopistolta.
Imatralla jatkossa tarjottavan koulutuksen suunnittelussa pitää kuunnella yrityksiä, kirjoittaa kuntavaaliehdokas Markku Pentikäinen Katukanavassa. Kuvituskuva Saimaan ammattiopistolta.

Ammattikorkeakoulun valitettava vetäytyminen Imatralta herätti pohtimaan, miten imatralaiset nuoret voisivat hankkia itselleen osaamista kotipaikkakunnalla. Turhan usein koulutuksen karsimista tehdään euroilla enemmän kuin aivoilla, ajattelematta päätösten laajempia seurauksia. Jos nuoret eivät löydä itselleen sopivaa tapaa oppia tulevaisuuden taitoja kotikaupungissaan, he joko muuttavat muualle tai passivoituvat kotinurkkiin. Kumpikin vaihtoehto on Imatran kannalta huono. Toki muualla oppinsa saaneita voi houkutella palaamaan kotikulmille, mutta usein maailma vie mennessään. Nyt kun Sampo pohtii koulutuksen painopisteitä Imatralla, on pysähdyttävä miettimään, mitä koulutamme ja miten. Voimmeko kehittää uudenlaisia tapoja oppia perinteisten, joskus heikosti motivoivien oppimispolkujen rinnalle?

Osaaminen tai ainakin halu oppia on työelämään pääsyn edellytys. Ammatillisen koulutuksen haasteena on tulevaisuuden tarpeiden ennustaminen. Kiihtyvä kehitys ei helpota tilannetta. Koulutuksen suunnittelun on oltava yritysvetoista, koska yrityksissä on paras ymmärrys taidoista, joita tulevaisuudessa tarvitaan.

Netin kautta koko maailman tietotaito on käytettävissä. Pelit ja maailmalta tulvivat uudet virtaukset houkuttelevat, mutta myös kouluttavat. Ne opettavat huomaamatta kansainvälisyyttä ja kielitaitoa. Valmiudet kehittyvät aivan erilaisiksi kuin aikaisemmin. Onko näitä valmiuksia hyödynnetty riittävästi opetuksessa vai mennäänkö liikaa vanhoilla kaavoilla ja opettaja edellä? Meillä on erinomainen ja hyvin kehityskelpoinen nuoriso.

Olen pieneltä osalta pyrkinyt täydentämään imatralaista oppimisvalikkoa. Perustamamme Robocamp ry tarjoaa robotiikkaan, ohjelmointiin ja 3D-tulostukseen painottuvaa kerhotoimintaa lapsille ja nuorille. Ajatuksena on suunnata nuorten taitoja tulevaisuuden alan opetteluun. Toivottavasti polun varrelta löytyy oivalluksia uusista ammatillisista vaihtoehdoista. Ehkä ammattikorkeakoulukin löytää tätä tietä takaisin Imatralle.

Markku Pentikäinen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Imatra

Luetuimmat