Katukanava: Napinkulman kaava edustaa laajempia asioita – Nyt pitäisi tietää, mitä Imatra haluaa olla

Napinkulman asioita on käsitelty ansiokkaan kriittisesti. Hallinto-oikeuden katselmukseen osallistuneena haluan tuoda esille havaintojani.

Sopuisassa tilaisuudessa oli hyvin edustettuina eri tahoja ja käyty keskustelu oli vilkasta. Kaavan toteuttamisen kannattajien näkemykset olivat kuitenkin keskenään melko erilaisia ja niistä välittynyt kokonaisuus hajanainen.

Imatran virkamiehet puhuivat valitusta keskitetystä kaupunkirakentamisen strategiasta. Mitran toimitusjohtaja toi esiin nykyisen kiinteistön kulut, suuren rakennusmassan kustannustehokkuuden sekä tehdyt poliittiset päätökset kansalaisten tahdon ilmentyminä. Rakennusliikkeen johtaja vertasi havainnekuvaa viimeisimpään torin laidalla olevaan rakennuskolossiin ja sen avaamaan uudenlaiseen, tulevaisuutta edustavaan imatralaiseen maisemaan.

Esille tuli melkoinen kattaus rakennuksen käyttömahdollisuuksista: tarvitaan keskustahotelli, kauppoja Valtionhotellin asiakkaille, asuntoja, jotka menisivät kuin kuumille kiville ja paljon vielä tuntematonta muuta.

Kokonaissuunnitelma loisti poissaolollaan. Miten Valtionhotellin kansallista kulttuurimaisemaa kunnioitetaan ja hyödynnetään? Korostetaanko sitä turismin vetonaulana vai rajataanko menneisyyden puistoksi? Johtaako kaupunki Mitraa vai päinvastoin? Entä Ukonniemen kehityssuunnitelma ja nyt esille tullut kaupunkihotelli? Miltä näyttää, jos alueemme nähtävyyksien helmeä vastapäätä on rakennusjärkäle, jossa on tyhjää tilaa, olisi se tarkoitettu mihin tahansa? Kuka hallitsee kokonaisuutta?

Maakuntamme pohjoiset kunnat tarvitsevat toimivaa ja houkuttelevaa Imatraa. Sen rakentamista on syytä tukea. Myös minun, jonka 20-vuotias työhuone menee lähes arvottomaksi, kun parin metrin päähän ikkunastani tulee seinä.

Nyt pitäisi vain tietää, mitä Imatra haluaa olla. Onko tavoitteena hallittu, toisiaan täydentävien ratkaisujen kokonaisuus vai pirstaloitunut yksittäisinä toimivien osien kattaus?

Hyvä Imatra on meidän kaikkien etu.

Timo Salmisaari

Kiinteistö Oy Koskenkulman hallituksen jäsen

Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti

Ruokolahti