Katukanava: Onko torittomuus kolmen salaman kulttuuria vai saamattomuutta? – Yhteisen Imatratorin oikea paikka olisi Vuoksenniskan keskusta

Eija Juutilainen

Katukanava: Onko torittomuus kolmen salaman kulttuuria vai saamattomuutta? – Yhteisen Imatratorin oikea paikka olisi Vuoksenniskan keskusta

Imatran toritoiminnan päivittämisessä olisi otettava loikka eteen kuulemalla niitä paikkakuntia, joissa on toteutettu vilkas torielämä vuosikymmeniä.

Totuuden tiedämme. Elävä tori ei perustu miljoonabisnekseen eikä ahneeseen voitontavoitteluun vaan kielelliseen kulttuuriin, kansanomaiseen kanssakäymiseen sekä tuoreen ja vähemmän tuoreen tavaran ja taskueurojen vaihdantaan tilanteeseen sopivilla sutkautuksella.

Torielämässä kuuluu ja näkyy paikkakunnan kulttuuri ja identiteetti. Toritoiminnan henki ja elämä kuvaa kaupunkilaisten yhteiseen sieluun kasvaneita arkisen elämän asioita sivistyksen sujuvilla sanoilla säestettynä niin Kuopiossa, Savonlinnassa kuin Lappeenrannassa.

Torit ovat paikkakunnan kulttuuribrändejä omine omituisuuksineen. Väkisin toria ei voi perustaa. Torilla täytyy olla omaleimaisuus, henki, jonka myytävät tuotteet, persoonalliset myyjät, helppoheikit sekä asiakkaat ovat yhdessä luoneet.

Imatrankosken kävelykatu on tehty aivan muuhun tarkoitukseen kun toriksi. Ympäristö on suunniteltu liike-elämälle, jossa on monipuolinen tarjonta kaikesta, mitä ihminen arjessa ja juhlassa tarvitsee. Turistin ostohalut huomioiden kaikkea on, vain Alko puuttuu.

Entä tori Valtionhotellin viereen? On huomioitu, että ei ole asiakkaita ja täten kauppiaat ovat poistuneet. Tori toriaukiolla? Ei ole kauppiaita, joten asiakkaat ovat poistuneet. Virkamies tai politiikka voi päättää torin paikan mihin vaan. Vetovoiman päättävät markkina ja henki, torimiljöö, myyjät ja asiakkaat.

Imatratori puuttuu, miksi? Totuus on jossakin kolmen salaman menneisyydessä. Nyt tämä erilaisia näkökantoja pursuava Imatratori purkautuu yksittäisin tapahtumin eri kauppakeskusten ulkopuolella sijaitsevissa pienissä myyntikojuissa. Imatran tori on ei missään ja joka paikassa.

Missä on Imatran toribrändi? Olisiko kolmen salaman kansalaisyhteistyön nyt toimittava ja ratkaistava, missä on Imatratorin paikka Imatran kaupungissa? Ennen ratkaisevaa päätöstä oikeasta toripaikasta täytyy päättää, että Imatralla ei voi olla kuin yksi Imatratori.

Olisiko nyt aika yhteiselle torille kypsä? Onko nyt Vuoksenniskan hetki luoda vihertori, sisä- ja ulkotori eli Imatratori ja paikkana olisi Vuoksenniskan tyhjenevä keskusta.

Veikko Hämäläinen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Mitran hallituksen varapj.

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut