Katukanava: Kun Imatralla päätetään, johtaako kaupunkia jatkossa pormestari vai kaupunginjohtaja, valinta ei saa perustua tunteisiin

Minna Mäkinen

Katukanava: Kun Imatralla päätetään, johtaako kaupunkia jatkossa pormestari vai kaupunginjohtaja, valinta ei saa perustua tunteisiin

Imatran kaupunginvaltuusto on jo saanut tietoa tulevien kaupunkia läheisesti koskettavien hallintoratkaisujen vaihtoehdoista. Kun tehdään päätös, johtaako kaupungin operatiivista toimintaa kaupunginjohtaja vai pormestari, tullaan jo kunnan asukkaiden iholle.

Imatran kaupunki joutuu muuttamaan hallintosääntönsä ja tätä työtä vauhdittaa tulevien kunnallisvaalien lisäksi edessä olevat ratkaisut, mitkä olisi joka tapauksessa tehtävä.

Kaupunginjohtaja Kai Roslakan eläköitymisen lisäksi asioihin vaikuttaa tuleva maakuntahallinto. Maakunnat ottavat jo lähivuosina vastatakseen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen ja siten myös suurimman osan esimerkiksi Imatran kaupungin nykyisistä budjettivastuista.

Pormestari tai kaupunginjohtaja -päätös ei saa olla valtuutetuille tunnepohjainen valinta, vaan se on tehtävä hyvää harkintaa käyttäen. On hyvin toivottavaa, että me valtuutetut perehdymme ennen lopullista henkilökohtaista päätöstä pormestarin johtaman hallintomallin haasteisiin.

Nykyinen kaupunginjohtajan johtama malli on kaikkien tiedossa, joten ennen päätöstä suosittelen valtuuttuja lukemaan ajatuksen kanssa ainakin Laura Korkeilan Vaasan yliopistolle tekemän pro gradu tutkielman Pormestarimalli ja tilivelvollisuus. Tutkielmassa tuodaan esiin useita pormestarimallin tilivelvollisuuden variaatioita ja vaikutussuuntia. Siinä on hyvää taustatietoa laajemminkin kunnallishallinnosta.

Valintaa tehtäessä on pidettävä mielessä, että päätoiminen ja hyväpalkkainen pormestari on kasvot kuntalaisille ja kunnan kasvot muihin kuntiin. Pormestari johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa sekä muuta toimintaa kunnanhallituksen alaisena (kuntalain 24§).

Pormestari on luottamushenkilö. Pormestari toimii kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hänet valitsee valtuusto valtuuston toimikaudeksi eli neljäksi vuodeksi. Pormestari hoitaa myös kunnanjohtajalle kuuluvat tehtävät.

Jos väestömäärä ja elinvoimamme kasvaisi, valinta olisi huomattavasti helpompi. Mutta kun näin ei ole, niin mahdollinen virheratkaisu hallintomallista voi olla vaikutuksiltaan isojakin vahinkoja aiheuttava. Pormestari voidaan kyllä vaihtaa nopeastikin, mutta hallintomallin vaihtaminen vaatii aikaa.

Antero Lattu

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Imatra

Luetuimmat