Katukanava: Jokainen imatralainen on kotikaupunkinsa lähettiläs — Ei sanota enää ”kaupungin vika”, vaan ”kaupungin ansiota”

Matti Veijalainen

Katukanava: Jokainen imatralainen on kotikaupunkinsa lähettiläs — Ei sanota enää ”kaupungin vika”, vaan ”kaupungin ansiota”

Usein kuulee Imatrallakin toteamuksen, se on kaupungin vika. Mutta mikä tai kuka on tuo kaupunki, missä se vika on? Googlen tietopankin syövereistä löytyy määritelmä tuosta kaiken paskan alusta ja juuresta, kaupungista: Kaupunki on väestökeskittymä, jossa asutus on kaupunkia ympäröivää maaseutua tiheämpää, mutta määrittely on häilyvää ja eri maissa erilaista. Kaupungin erottaa maaseudusta usein hallinnollinen raja.

Maaliman meno kaupungeissa on hektistä suorituspaineen ja kiireen keskellä. Emme ehkä pysähdy miettimään, mitä hyvää meillä ympärillämme on. Suomi ja sen kaupungit ovat edelleen varsin turvallisia asua ja elää, toki missään lintukodoissa emme enää ole. Terveydenhuolto ja ikäihmisistä huolehtiminen on hoidettu pääosin tyydyttävällä tavalla, tasa-arvoisesti. Toki kehitettävää riittää.

Lapset ja nuoret saavat koulutusta, mikäli kiinnostusta itsellä riittää. Työllisyys vaihtelee lähinnä maaliman suhdanteista johtuen, mutta niistäkin, joilla työtä ei ole, pidetään huolta. Upea luonto ja sen antimet ovat kaikkien käytettävissä, jokamies- ja naisoikeuksien myötä. On paljon asioita, jotka ovat kuitenkin jollakin tavalla mallillaan.

Mistä sitten kumpuaa tämä negatiivisuus, jolla uskon olevan vaikutusta alueen elinvoimaan ja sen kehitykseen? Mitä jos yhdessä kääntäisimme tämän negatiivisuuden meidän imatralaisten vahvuudeksi? Se on kaupungin ansiota, alkaa kuulua jatkossa!

Imatralla on muun muassa Osallistu ja vaikuta -ohjelma 2018—2021, kuntalaiset mukana toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa, jonka päivitys on menossa tällä hetkellä. Siinä on hieno ”katekismus”, josta on hyvä ammentaa positiivista elinvoimaa tälle kylälle ja kääntää negatiivisuus positiiviseksi.

Me kaikki kuntalaiset olemme Imatran lähettiläitä, niin hyvässä kuin pahassa. Tuhkaa päälle ripottelemalla ja toisia syyttelemällä emme tee muuta kuin paskannamme oman pesään.

Kävin viime viikolla pyörähtämässä Portugalissa. Yhdessä kuppilassa oli kaljatuopissa Dalai Laman toteamus: ”If you want to change the world, first try to improve and bring about change within yourself”. Sattuupi hyvin myös meille imatralaisille. Positiivisuuden kautta Imatra ja sen keskustat uuteen nousuun.

Ilkka Nokelainen

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja (sd.)

Luetuimmat