Katukanava: Mäkäräntappokoneet Karhumäellä istuvat huonosti luonnon monimuotoisuuden tavoitteluun – Lahtarimeininki ei sovi urheilupaikoille

Anu Pakarinen

Katukanava: Mäkäräntappokoneet Karhumäellä istuvat huonosti luonnon monimuotoisuuden tavoitteluun – Lahtarimeininki ei sovi urheilupaikoille

Ukonniemen jalkapallokentällä mäkärät hyökkäävät kimppuun heti, jos pysähtyy (Uutisvuoksi 17.6.). Jo alkukesällä uutisoitiin (UV 22.5.) Ukonniemen ja Karhumäen liikuntapaikkoja piinaavista mäkärävitsauksesta ja hyttyskiusasta. Imatran kaupunki oli rakennuttajayhtiönsä Mitran mukaan ratkaissut ongelman hankkimalla Mosquito magnet -laitteita asennettavaksi tenniskentille, pesäpallostadionille sekä jalkapallo- ja yleisurheilukentille.

Uutisista saattoi saada kuvan, että hankitut laitteet vain karkottaisivat kiusaavat hyönteiset. Jo viime kesänä tiedettiin (UV 28.6.2019), miten laitteet toimivat; ne tappavat.

Suomessa elää 42 hyttyslajia. Mäkäriä (kansanomaisesti ”mäkäräisiä”) tunnetaan Suomesta 52 lajia. Kummankin hyönteisheimon naaraat saavat ravintonsa nisäkkäiden ja lintujen verestä. Yli kymmenen hyttyslajin naaraat imevät verta ihmisestä. Mäkärälajeista vain viisi–kuusi puree veren toivossa ihmistä.

Imatralta ei tunneta yhtään hyttys- eikä mäkärälajia. Toki pohjaeläinnäytteistä tiedetään, että hyttysten ja mäkärien munia, toukkia ja koteloita on Vuoksessa ja muissa virtavissa vesissä.

Lajilleen määrittämättömien hyttysten toukkia ja koteloita voi kuka tahansa nähdä seisovissa vesissä kaikkialla.

Luonnon monimuotoisuutta on suojeltava ja ylläpidettävä, jotta elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata. Se valkeni suomalaisillekin, kun YK:n biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus tuli Suomessa voimaan 26.10.1994. Luonnon monimuotoisuuden supervuonna 2020 Luonnon monimuotoisuuden viikko (viikko 21) ja sen päättävä Luonnon monimuotoisuuden päivä (22.5.) eivät pysäytä lajien sukupuuttoja ja luonnon köyhtymistä. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa tavoitteena onkin luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen.

Yleinen biodiverstiteetin mittari on lajirunsaus eli alueen lajien lukumäärä. Maailmanlaajuinen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen syy on elämäntapamme. Kapitalistinen markkinatalous ymmärtää vain rahaa, ei luonnon monimuotoisuuden tarpeellisuutta. Tässä tilanteessa tappokoneiden asentamista nuorison urheilu- ja liikuntapaikoille on pidettävä makaaberina toimena.

Terho Poutanen

Äitsaari

Luetuimmat

Uusimmat uutiset