Katukanava: Kuvataiteen osaston lähtö Imatralta kirpaisee — Ikiaikaisten tekniikoiden osaaminen häviää pikkuhiljaa ja kulttuurielämä kärsii

Muutin Imatralle vuonna 2011 opiskelemaan kuvataidetta Saimaan ammattikorkeakouluun, sillä Joensuussa kuvataiteen opetus oli lopetettu jo vuosia aiemmin. Valmistuin 2015 taskussani kaikki eväät vapaana taiteilijana toimimiseen. Moni tuleva kollegani jää kuitenkin vaille samanlaista kokonaisvaltaista opetusta.

Vuonna 2019 kuvataiteen osasto aiotaan siirtää kokonaisuudessaan Lappeenrantaan. Ei ole lainkaan liioittelua sanoa, että Imatralla sijaitsevat tällä hetkellä Suomen parhaat kuvanveiston opetukseen tarkoitetut tilat. Kuinka käy Siitolankatu 1:ssä järjestetyn pohjoismaisen kivisymposiumin, galleria Taidebunkkerin, rakupolton tai suuren mittaluokan pronssivalujen?

Perinteet katoavat ja ikiaikaisten tekniikoiden osaaminen häviää pikkuhiljaa. Sen lisäksi, että paikallinen kulttuurielämä tulee kärsimään Saimaan ammattikorkeakoulun luopuessa Imatran kampuksistaan, se on myös pois monen nuoren kuvataiteilijan osaamisesta.

Leena Reittu
kuvataiteilija
Rääkkylä

Luetuimmat