Katukanava: Posti shoppailee työehtosopimuksilla ja uhkailee satojen eurojen palkanalennuksilla

Suomen postilaitos ilmoitti 29.8. vaihtavansa marraskuusta alkaen postikeskuksen käsittelijöiden PAU:n työehtosopimuksen Teollisuusliiton ja Medialiiton jakelua koskevaan sopimukseen, jota ei ole tarkoitettu Postin toimintaan. Kyseinen muutos vaikuttaa noin 700 työntekijän tuloihin. Se tiputtaa palkkoja 500—1 000 euroa kuukaudessa. Keskiansio Postissa on tällä hetkellä 2 100 euroa kuukaudessa.

Posti on luvannut kompensoida palkanmenetyksiä tulospalkkiolla eli Postin mielestä työntekijät ovat tällä hetkellä laiskoja. Tulospalkkiot eivät riitä kattamaan kuin pienen osan palkanalennuksista.

Postin palkanalennus laittaa työntekijän talouden sekaisin, liittyen esimerkiksi asuntolainoihin, lasten harrastuksiin ja työmatkakustannuksiin. Samaan aikaan Postin pääjohtaja ansaitsee 82 000 euroa kuukaudessa.

Rahaa Postilla riittää, sillä se on jakanut viiden vuoden aikana osinkoja 146 miljoonaa euroa ja kassavarat ovat noin 160 miljoonaa euroa.

Postin toiminta ei voi olla vaikuttamatta työntekijöiden ja työnantajien tulevan syksyn ja kevään yli kahden miljoonan työntekijän valtakunnallisiin vuosien 2020—2022 työehtosopimusneuvotteluihin.

Ajankohtaisia neuvotteluasioita ovat muun muassa kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen, lomarahaleikkauksen, työnantajalta työntekijöille siirrettyjen sosiaalimaksujen sekä sairaus- ja vuosilomapäivien heikennysten korvaaminen työntekijöille.

Kesken neuvotteluiden Posti toi neuvottelupöytään työehtosopimuksilla shoppailun ja satojen eurojen palkanalennuksilla uhkailun, jota Posti jo toteuttaa.

Työnantajia edustavien liittojen sekä valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tulisi istua Postin kanssa yhteisen pöydän ääreen ja pysäyttää Postin työntekijöiden palkanalennukset. Muussa tapauksessa tuleva syksy ja alkuvuosi voi mennä riidellessä ja lakkoillessa. Se ei ole kenenkään edun mukaista.

Jarno Strengell

Pääluottamusmies ja edustajiston jäsen, JHL

Mikkeli

Kommentoidut