Katukanava: Valtiosihteerit ovat huolellisen lainsäädännön tae – Politiikan koneiston tunteva henkilö yleensä löytyy politiikan piiristä

Veli-Matti Sormunen

Katukanava: Valtiosihteerit ovat huolellisen lainsäädännön tae – Politiikan koneiston tunteva henkilö yleensä löytyy politiikan piiristä

Uutisvuoksen tiistaisessa pääkirjoituksessa (11.2.2020) kysyttiin, mihin valtiosihteereitä tarvitaan. On tärkeää, että poliittisia virkanimityksiä seurataan tarkkaan ja niitä myös kommentoidaan aktiivisesti – se on terveen demokratian merkki. Se, että sisäministeriön kansliapäällikkönimitystä ihmetellään nyt poikkeuksellisena käytänteenä ja valtiosihteereiden tarvetta kyseenalaistetaan, on kuitenkin ylireagointia.

Ensinnäkin, kansliapäälliköt valitaan virkaan toimiviksi yli hallituskausien. Kansliapäälliköiden tehtävät ovat määrättyjä laissa. Ne eivät ole poliittisia tehtäviä. Hallitusten poliittisten tavoitteiden toimeenpanemiseksi tarvitaan väistämättä myös poliittista ohjausta. Juuri sitä tarkoitusta varten ovat olemassa valtiosihteerit.

Valtiosihteereiksi ja erityisavustajiksi tarvitaan henkilöitä, jotka ymmärtävät poliittisen järjestelmän toiminnan ja tuntevat koneiston. Usein nämä henkilöt löytyvät poliittisista tehtävistä. Valtiosihteereiden lisäksi poliittista valmistelua tekevät erityisavustajat, jotka ovat tärkeä linkki eduskunnan ja hallituksen, mutta myös ministeriöiden välillä.

Valtionhallinto on valtava koneisto. Hallituksen esitykset, lait ja muut valmistelutyöt eivät voi pysähtyä rattaisiin ja jäädä hoitamatta sen takia, ettei poliittinen valmistelu toimi. Esimerkkejä siitä, millaisiin tuloksiin päästään minimiavustajamäärillä, ei tarvitse edes kovin kaukaa lähihistoriasta hakea. Juha Sipilän hallituksella oli 42 erityisavustajaa ja 4 valtiosihteeriä, siis puolet vähemmän kuin nykyisellä hallituksella.

Hallitus tunnettiin säästäväisyydestään, mutta se tuotti myös suuren määrän huonosti valmisteltuja lakiesityksiä, kuten surullisen kuuluisan taksilain, jonka jälkiä Sanna Marinin hallitus korjaa vielä pitkään. Ei ole kenenkään etujen mukaista, että hallitus tuottaa kiireesti valmisteltuja ja puutteellisia lakiesityksiä.

Lopuksi on hyvä muistaa, että valtiosihteerin ja erityisavustajan asema on edelleen sidottu poliittisesti ministeriin ja tämän nauttimaan luottamukseen eduskunnassa. Ministeri kantaa aina poliittisen vastuun valtiosihteereidensä ja avustajiensa toiminnasta.

Niina Malm

kansanedustaja (sd.)

Imatra

Kommentoidut