Katukanava: Linnalan mäelle kerrostalojen sijaan ulkoilupuisto ja hirsirakennukseen kahvila — Portaita treenaukseen, ulkokuntosali, parkour-esteitä

Anu Pakarinen

Kirjoittajat toivovat Linnalan vanhaan puukouluun jatkossa kaupunkilaisia palvelevaa toimintaa.
Kirjoittajat toivovat Linnalan vanhaan puukouluun jatkossa kaupunkilaisia palvelevaa toimintaa.

Uutisvuoksessa (7.2.) esiteltiin kaupungin kaavoitussuunnitelmia Linnalan koulun kukkulalle. Tässä vielä parempi ehdotus kukkulan kehittämiseksi: kaupunkilaisten oma ulkoilupuisto. Mikä loistava mahdollisuus!

Vapaasti käytettävästä ja ilmaisesta ulkoilupuistosta voisivat nauttia niin lähikoulujen lapset ja nuoret kuin läheisten vanhustentalojen asukkaatkin. Urheilupuistoa voisivat hyödyntää myös urheiluseurat ja yritykset.

Ulkoilupuistossa voisi olla liikuntamahdollisuuksia monen ikäisille. Esimerkiksi koko perhe voisi lähteä yhdessä pitämään hauskaa liikunnan parissa. Pinnanmuodot mahdollistavat esimerkiksi porrastreenit ja pulkkamäet. Jo olemassa olevaa kenttää taas voisi hyödyntää vaikka pihapeleihin ja talvisin luisteluun ja curlingiin. Mäelle mahtuisi myös ulkokuntosali ja parkour-esteitä, ja tietysti skeittipuisto, jolle sijainti on oiva: välittömässä läheisyydessä ei ole melusta häiriintyviä asuntoja.

Linnalan koulupihan vanha hirsirakennus täydentäisi hyvin puistokokonaisuutta. Se voisi herätä kukoistukseen esimerkiksi nuorisotalona ja kahvilana — molemmat toiminnot tukisivat ulkoilupuistoa.

Monipuolinen liikunta ja ulkoilu ovat hyväksi keholle ja mielelle koko elämänkaaren ajan. Aikana, jolloin entistä nuoremmat palavat loppuun, ulkoilupuisto mahdollistaisi irtiottoa tavallisesta arkiympäristöstä ja älyllisyyteen keskittymisestä — antautumista fyysisiin elämyksiin, luonnon ja ympäristön kokemiseen.

Liikuntapuisto olisi kiinni ajassa. Se täydentäisi ja päivittäisi Imatran vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Satsaus kaikenikäisten kaupunkilaisten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin nostaisi Imatran statusta ja toisi hyvää näkyvyyttä valtakunnallisesti. Tämä voisi lisätä intoa muuttaa Imatralle ja houkuttaa myös uusia yrityksiä ja toimijoita kaupunkiin.

Puiston suunnittelussa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi arkkitehti- ja liikunnanopettajakoulutuksen opiskelijoita. Kustannuksiin voisivat osallistua paikalliset yritykset ja yksityiset: lahjoitus olisi satsaus tulevaisuuden työväestöön ja kaupungin henkeen. Osallistuneilla tahoilla voisi olla nimikkolaitteita, skeittiramppeja ja portaita. Näin lahjoittajien hieno panostus jäisi elämään puiston nimistössä.

Pirkko Penna

hieroja, Imatra

Nella Näveri

arkkitehti SAFA, akustikko

Espoo (syntyjään imatralainen)

Uusimmat uutiset