Katukanava: Ihana, kamala some, jossa myös jokaisen imatralaispoliitikon olisi syytä ottaa kantaa asioihin

Venla Tirkkonen

Katukanava: Ihana, kamala some, jossa myös jokaisen imatralaispoliitikon olisi syytä ottaa kantaa asioihin

Politiikassa ei voi välttyä sosiaaliselta medialta. Joku käyttää sitä aktiivisesti, toinen ei kirjaudu sinne ollenkaan. Some antaa loputtomat mahdollisuudet ihmisten tavoittamiselle hyvässä ja pahassa. On trolleja, valetilejä, oikeita henkilöitä, kampanjoita ja äänestyksiä, ulkomailta rahoitettuja mainoksia, tutkittua journalismia ja valeuutisia. Informaatiosotaa, hybridivaikuttamista ja kohdennettua poliittista propagandaa unohtamatta. Samalla jätät itsestäsi dataa, jota et välttämättä saa nähdä itse koskaan.

2020-luvulla poliittisen päätöksentekijän on näyttävä somessa. Poliitikkojen on tuotava ajatuksiaan julki ja kerrottava omista kannoistaan. Ennen poliitikoille soitettiin, mutta nykyisin otetaan yhteyttä somessa yksityisesti tai julkisesti kellon ympäri. Perinteisillä toritapaamisilla ei enää tavoita läheskään kaikkia ja paperilehtien sijasta digitaaliset mediat ovat lisääntyneet.

Sosiaalisella medialla on etunsa ja ketteryytensä. Se on käyttäjilleen ilmainen, siellä on helppo keskustella, perustella kantojaan ja peukuttaa muiden puolesta. Peukulla osoitetaan samanmielisyyttä, mutta toisaalta sillä voidaan myös osoittaa kunnioitusta mielipiteelle.

Käytännössä sosiaalinen media on uusi demokratian muoto. Aikana, jona lähes kaikilla on älypuhelin, tietokone tai tabletti, se mahdollistaa edullisen tavan hankkia tietoa ja jakaa mielipiteitä.

Suosittelen lämpimästi poliitikkoja ottamaan kantaa aktiivisesti somessa. Koska olemme yhdessä luoneet polun kohti tulevaisuuden Imatraa, on demokratian kannalta merkityksellistä, että kerromme avoimesti myös keinot, miten sinne haluamme mennä. Strategia on se polku, mutta tie sinne on kiinni arvoista.

Uskon, että moni puolue allekirjoittaa yhtäläisen kuvan Imatran tulevaisuudesta, mutta sinne pääseminen on eroavaisuuksien tie. Siihen vaikuttavat puolueiden arvot. Siksi joku on vaaleissa äänestänyt demareita, toinen taas keskustaa. Siinä on ero, ja sen eron on näyttävä myös tulevaisuudessa.

Imatra ansaitsee moniäänisen politiisen kentän, jossa asioita tarkastellaan eri kulmista ja haetaan yhteisymmärrystä. Jos näitä eroja ei olisi, olisi meillä diktatuuri. Silloin vaaleilla ei olisi merkitystä.

Niina Malm

kansanedustaja (sd.)

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut