Katukanava: Henkirikoksen tekijän rangaistukset eivät ole riittävät – Vankeinhoito maksaa, mutta kovat ovat kustannukset myös omaisilla

Vesa Tapiola

Katukanava: Henkirikoksen tekijän rangaistukset eivät ole riittävät – Vankeinhoito maksaa, mutta kovat ovat kustannukset myös omaisilla

Henkirikoksen tekijä riistää uhrin korvaamattoman hengen ja samalla muuttaa uhrin läheisten elämän peruuttamattomalla tavalla. Tästä huolimatta ei lainsäädäntömme ole uhrin oikeuksien puolella. Syitä ja ymmärrystä etsitään yhteiskunnasta tekijän sijaan. Yhteiskunnan on parhaalla mahdollisella tavalla ennaltaehkäistävä rikokset, mutta kun rikokseen syylliseksi todetaan, on vastuu kannettava itse.

Suomessa ei ole riittäviä rangaistuksia vakaviin rikoksiin. Taposta tuomittujen keskirangaistus on noin 9 vuotta, elinkautinen noin 14 vuotta. Kaiken lisäksi ensikertalaisuus huomioidaan henkirikoksissa.

Ei ole oikeustajun mukaista, että ihmisen surmanneen tulee saada puolen vähennys tuomiostaan siksi, että ensimmäistä kertaa surmaa toisen ihmisen. Räikeintä on, että ensikertalaisuus tarkoittaa, ettei ole viimeiseen kolmeen vuoteen istunut tuomiota. Henkirikoksissa ensikertalaisuuden huomiointi on poistettava kokonaan.

Vankeinhoito on kallista ja lakimuutoksilla, kuten kolmen vuoden ensikertalaisuuden rajalla, on ilmeisesti pyritty saamaan vankeinhoidon kustannuksia alas. Hinta on aivan liian kova kansan oikeustajulle ja erityisesti omaisille. Kun ajatellaan niitä piilokustannuksia, mitä omaisten työkyvyn alenemisesta ja pahimmillaan koko elämän invalidisoinnista syntyy, on lyhyiden tuomioiden hintalappu todellisuudessa paljon korkeampi.

Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) on oikeutetusti nostanut esiin vaarallisten ihmisten pitämisen erillään yhteiskunnasta. Häkkäsen mukaan meillä tulee olla nykyistä tehokkaampi keino eristää vaaralliset henkilöt. Olen samaa mieltä. Nykyisellä oikeusjärjestelmällämme ei ole kykyä tuomita vaarallisia henkilöitä riittävän ankarasti, vaikka yhteiskunnan tehtävänä on suojella kansalaisia.

Ammattilaisten arvio vaarallisuudesta on otettava vakavasti. Oikeusvaltiossa epäilty on syytön, kunnes toisin todistetaan. Tuomion jälkeen vastuu ei saa olla pakenevaa. Lain tulkinnan tulee olla uhrin oikeuksien puolella, ei rikoksentekijän oikeusturvan.

Linda Brandt-Ahde (kok.)

Lappeenranta

Luetuimmat