Katukanava: Veikkauksen toiminta muistuttaa Yleä

Viime viikkojen aikana ovat politiikan ihmelapset eli ministerit ja kansanedustajat heränneet Veikkauksen mainosten ylilyönteihin. Veikkauksen hallintoneuvosto (kaikkiaan 21 henkeä) on kansanedustajien palkkiotoimi, jossa nuijaa heiluttaa Ilkka Kanerva 13 000 euron vuosipalkalla. En tiedä mitä nuijaa hän heilutti silloin, kun sai potkut ulkoministerin pestistä. Hallituksen puheenjohtajajana on entinen Nokian poispotkittu toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo 3 500 euron kuukausipalkalla.

Ennen vanhaan kokouspalkkiot maksettiin, vaikka ei ollut läsnä kokouksissa. Jos muualla toimittaisiin samalla tavalla, perisi hukka koko Suomen. Veikkauksen toiminta on vähän samanlaista kuin Yleisradion toiminta, sillä erotuksella, että yle-vero on maksettava, vaikka ei radiota kuuntele. Koska kaikki eivät pelaa omppupelejä, voitaisiin säätää veikkausvero ainakin niille, jotka eivät pelaa.

Samaan aikaan Suomessa on eniten peliongelmaisia Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. 18 500 pelipaikkaa sijaitsee kauppojen ja kioskien eteisissä vaanimassa ohikulkijaa. Valitettavasti tähän ansaan joutuvat ihmiset, joilla ei olisi varaa hävitä eli työttömät ja vähävaraiset. Samaan aikaan kaikki valtion palvelut siirretään pois.

Jokin aika sitten luin Jyri Hännisen ja Jarmo Liskin kirjan. Siinä todetaan sanatarkasti mm. näin: ”Pitkän uhkapeliuran tehnyt kasinokeisari Pekka Salmi on kertonut, että Esko Aholla oli paha tapa jättää pelivelkojaan maksamatta. Aho ei ole päässyt peliveloistaan irti. Vuonna 2017 keskustapiireissä etsittiin rahoittajia, jotka voisivat kaivaa kuvettaan ja maksaa Ahon pelivelkoja. Rahaa kyseltiin muun muassa keskustataustaisesta Nuorisosäätiöstä tosin huonolla menestyksellä”.

Minusta tämä päätös on ollut kohtuuton entistä pääministeriä kohtaan. Esitänkin, että valtiovarainministeri Lintilän on varattava ensi vuoden budjetissa määräraha entisten ministereiden pelivelkojen maksamiseen.

Raimo Sievänen

Imatra