Katukanava: Oppivelvollisuuden pidentäminen ei ole oikea keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä

Silja Viitala

Ylen mukaan hallitusneuvotteluissa on päästy sopuun oppivelvollisuuden pidentämisestä niin, että se laajenee lukioon ja ammattiopistoon. Oppivelvollisuuden pidentäminen maksaa Kuntaliiton selvityksen mukaan 183 miljoonaa euroa ja silloin, kun koko tutkinnon suorittaminen on velvollisuus opiskelijat saavat myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin. Onko Suomella tähän varaa? Onko tämä oikea keino ehkäistä nuorten syrjäytyminen? Ei ole.

Nuorten ja syrjäytymisen ehkäisy tulee aloittaa jo koulutuspolun alusta. Meidän tulee panostaa laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Erityisesti takaamalla opettajille riittävät resurssit tehdä työnsä hyvin investoidaan tulevaan. Erityisoppilaat tarvitsevat lisää resursseja. Kun mietitään miten paljon hyvää tällä 183 miljoonalla eurolla saataisiin sijoittamalla se koulupolun alkuun, on vaikea ymmärtää ratkaisua pidentää oppivelvollisuutta. Ennaltaehkäisy on aina kustannustehokkaampaa ja myös kannattavampaa, kuin ongelmien korjaaminen tai suunnan muuttaminen myöhemmin.

Nuorten ja syrjäytymisen ehkäisy tulee aloittaa jo koulutuspolun alusta.

Toinen huomio tässä tulee kohdistaa maksuttomaan materiaaliin, jonka tarjoaminen maksaa valtavasti. Nämä resurssit ovat poissa muualta, kuten esimerkiksi lastensuojelusta tai ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä ja vanhusten hoivasta. Kalliit opiskelumateriaalit, eivät toki saa olla este opinnoille. On ehdottoman tärkeää, että perheen varallisuustaso ei saa vaikuttaa lapsen koulutusmahdollisuuksiin. Tämän takia maksuton materiaali tulisi kohdentaa niille nuorille, jotka sen tarvitsevat, ei koko ikäluokalle. Koulutus on sivistystä, jota meillä jokaisella pitää olla tasa-arvoinen mahdollisuus hankkia. Nuorille, jotka sitä tarvitsevat, pitää olla tarjolla oikeanlaista matalankynnyksen kohdennettua tukea.

Jokaisen nuoren syrjäytyminen tulee ennaltaehkäistä ja se työ tulee aloittaa aikaisemmin, ei myöhemmin. Oppivelvollisuuden pidentämisestä tulee pysyvä meno, joka ei ole riittävän tehokas sen kalliiseen hintalappuun nähden.

Linda Brandt-Ahde

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut