Katukanava: Huomioita Imatran uimahallista tehdystä kuntotutkimuksesta

Anu Pakarinen

Katukanava: Huomioita Imatran uimahallista tehdystä kuntotutkimuksesta

Keväällä 1997 käynnistin virkatyönäni uimahallin peruskorjaukseen tähtäävät toimenpiteet lautakuntakeskusteluna. Varsinainen suunnittelutyö käynnistyi kesäkuussa 1997 kaupunginjohtajan hanketyöryhmän asettamispäätöksellä.

Uimahallin kuntoarvio valmistui 1998, jonka kaupunginhallitus käsitteli 1999. Talousarviokokouksessa vuodelle 2000 uimahallin peruskorjaus siirrettiin vuosille 2003 ja 2004. Uusi suunnitteluryhmä aloitti työnsä kesällä 2002 jatkaen suunnittelua siitä mihin vuonna 1999 jäätiin.

Nykyisen tilanteen ennakkoon suurin huoli on ollut betonirakenteiden kunto. Osin tutkimus ei tuo esille mitään sellaista, että rakenteita pitäisi välittömästi tai edes lähitulevaisuudessa purkaa. Ulkoseinäbetonit ovat hyvässä kunnossa. Ainut huono rakenne on pohjoisivun terassi.

Suurimman huomion valtuutetuille esitetyssä yhteenvedossa saivat uima-altaan betonirakenteet. Asiantuntija puhui allasbetonin vaurioista, huokoisuudesta ja halkeamista. Allasbetonilla tarkoitetaan betonia, mikä yksistään ilman vesieristeitä toimii vesialtaana.

Imatran uimahallin allas oli tälläinen allas vuoteen 2004 asti. Vuotoja oli ilmaantunut jo aikaisemmin halkeamakohtiin. Ne injektoitiin vesitiiviiksi, kuten voimalaitoksen patorakenteet. Remontissa allas päätettiin vesieristää. Altaan madaltamisella ja vesieristämällä varmistettiin, että altaan betonirakenteet kestävät pitkälle tulevaisuuteen. Altaan seinät ovat 300 mm paksut ja suunniteltu kestämään 4,5 metriä syvän altaan vedenpaineen.

Koska altaan seinät eivät ole kantavia rakenteita, ei betonin puristuslujuudenkaan tarvitse olla kantavien rakenteiden luokkaa. Matalamman altaan aiheuttama taivutusrasituskaan ei ole enää sitä luokkaa kuin alkuperäisessä altaassa.

Asiantuntijan mukaan vesieriste kestää vähintään 20 vuotta. Voi olla, että kestää 30 vuotta tai enemmän. En ymmärrä kommenttia, että jos vesieristeeseen tulee reikä, niin allas pitää sulkea. Allashan on allasbetonia, joka kuitenkin on edelleen vesitiivistä betonia. Vesieristeen ja laatoituksen uusimisen hinta on arviolta 100 000 euroa riippuen laattojen hintatasosta.

Tutkimuksissa esiin tulleet muut kosteusvauriot ovat korjattavissa pienellä rahalla. Kun kuitenkin on jotain päivitystä tehtävä, niin korjaukset onnistuvat samassa yhteydessä.

Raimo Timonen

toimialajohtaja

eläkkeellä

Luetuimmat

Kommentoidut