Katukanava: Nyt tarvitaan kykyä ja aitoa halua auttaa ja tukea lapsia ja nuoria

Jussi Lopperi

Katukanava: Nyt tarvitaan kykyä ja aitoa halua auttaa ja tukea lapsia ja nuoria

Yhteiskunnassamme on paljon lapsia ja nuoria, joilla on kaikki asiat hyvin. Heistä meidän tulee pitää kiinni ja huomata heidät arvostaen ja kunnioittaen.

On myös paljon lapsia ja nuoria, joilla on huolia. Kevään ajan on tullut viestejä: Paikkojen sotkeminen, väkivaltaisuus, vastuuttomat teot, joissa on osallisena lapsi tai lapsia. Viestit kertovat pahoinvoinnista, siitä, että lapset ja nuoret tarvitsevat erityista tukea ja huomattavaa apua.

Lasten ja nuorten palvelut pitää saada kohtaamaan tarvitsijat paremmin ja tehokkaammin. Palveluiden on jalkauduttava paikkoihin, joissa lapset ja nuoret ovat ja kohdattava heidät.

Palvelujen etäyttäminen on ollut erityisen haitallista lapsille, joiden elämässä on tarvetta huolenpidolle ja välittämiselle.

Vaikeat ja vakavat tilanteet ovat ikkuna, jota katsoessamme emme haluaisi nähdä sen takana olevaa. Emme haluaisi nähdä pahoinvoivaa lasta tai nuorta, sillä emme tiedä, kuinka hänet tulisi kohdata.

Nyt meidän on katsottava tilannetta rohkeasti. On myönnettävä, että jokainen lapsen tai nuoren vakava teko on heijastus aikuisten välinpitämättömyydestä ja yhteiskunnan kyvyttömättömyydestä kohdata vaikeita asioita.

On aika uskaltaa myöntää, että meissä kaikissa on puutteemme. Jokainen on joskus epäonnistunut. Tämä ajatus tulee siirtää lapsuuden ja nuoruuden ymmärtämiseen. Sillä sitä kasvu juuri on. Epäonnistumisia, kokeiluja, yrityksiä ja onnistumisia – valmistautumista elämää varten.

Elämme maailmassa, jossa on epävarmuutta, pelkoa, mikä on liikaa aikuisellekin. Lapsi ja nuori tarvitsee tukea moninkertaisesti.

Lapset näyttävät nykyisin pieniltä aikuisilta suoritteineen, puhelimineen ja ajatuksineen. Kuoren sisällä on kuitenkin kasvava ja kehittyvä lapsi ja nuori, jolle maailma on vielä tuntematon paikka ja jonka ajatukset ja toiminnot ovat kehittymässä. Hän on matkalla kohti uutta tulevaisuutta.

Tämä aika on joillekin erityisen vaikeaa ja ylivoimaisen haastavaa. Siksi meidän aikuisten tulee kohdata rohkeasti vaikeat asiat ja kertoa lapsille ja nuorille yhä uudelleen, lapsuuden olemus ymmärtäen, mistä elämässä kysymys.

Lapset eivät ole pieniä aikuisia, vaan tarvitsevat erityistä ohjausta, rajoja ja rakkautta. Meidän kaikkien aikuisten on otettava tämä kasvatusvastuu.

Lilla Saaristo

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Luetuimmat

Kommentoidut