Katukanava: Äänestyspaikkojen karsinta viivästyttää tulosten laskentaa myös Imatralla — Vaalihuoneet pitäisi saada jo iltakuudelta kiinni

Katja Juurikko

Ensi keväänä äänestetään vähintään kaksi kertaa: eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Maakuntavaalien aikataulu riippuu sote-lakien etenemisestä.
Ensi keväänä äänestetään vähintään kaksi kertaa: eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Maakuntavaalien aikataulu riippuu sote-lakien etenemisestä.

Suomessa vaaleissa voi äänestää ennakkoon sairaalassa, sosiaalihuollon toimintayksikössä, rangaistuslaitoksessa ja kotona. Ulkomailla voi äänestää suomalaisessa laivassa ja Suomen edustustoissa.

Kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa on mahdollista äänestää jopa seitsemänä päivänä. Varsinaisena vaalipäivänä vaalitoimitus alkaa kello 9 ja päättyy kello 20.

Nyt monissa kunnissa vaalipäivän äänestyspaikkoja on vähennetty aika paljon. Esimerkiksi Imatralla aiemmin oli 12 paikkaa ja nyt vain viisi. Väkiluku on pienentynyt, ennakkoon äänestetään useammin ja vaalilautakunnan jäsenten esteellisyyssääntely on tiukentunut etenkin kuntavaaleissa. Täten ilmeisesti kello 20 alkava ääntenlaskenta kestää pidempään kuin ennen. Mahdolliset kahdet vaalit samaan aikaan hidastavat laskentaa. Osa vaalilautakunnan jäsenistä on aika iäkkäitä ja töitä voi vaalipäivänä olla jopa 16 tuntia. Se on rasittavaa ja tarkkuus kärsii.

Vaalituloksen uutisointi alkaa televisiossa kello 20, mutta monilla kunnilla tulos valmistuu vasta puolenyön paikkeilla. Lähes kaikkia ihmisiä kiinnostaa vaalitulos, mutta eri syistä johtuen noin kello 22 katsojien määrä alkaa hiipua.

Vaali-ilta on poliitikoillekin yhtä juhlaa. Eduskunnan tulisi muuttaa vaalilakia siten, että vaalipäivän vaalitoimitus loppuu kello 18. Täten tulos olisi selvillä ihmisten ajoissa.

Reino Tolonen

Imatran keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja

Uusimmat uutiset

Kommentoidut