Katukanava: Palattuani Latvian-matkalta kotiin Imatralle tunsin lievää häpeää kaupungin yleisilmeen vuoksi

Viime aikoina on puhuttu paljon Imatran yleisilmeen siivottomuudesta, eikä aiheetta. Mutta johtuuko siivottomuus rahan puutteesta, töiden organisoinnista vai meidän asukkaiden piittaamattomuudesta?

Kävimme kuun alussa ensimmäistä kertaa lomamatkalla Latviassa. Latvian talouslukuihin tutustuttuamme kuvittelimme heidän elävän vielä aika nuhjuisessa neuvostomiljöössä, mutta jo matkan alussa mielikuvamme muuttuivat täysin.

Matkan Tallinnan ja Riian välillä teimme Via Balticaa myöten. Tienvarret oli niitetty ja levähdyspaikat olivat roskattomia ja hyvin hoidettuja. Myös kylissä ja kaupungeissa omakotitalot oli kunnostettu ja maalattu tai niitä kunnostettiin.

Pihanurmikot ja pensasaidat oli hoidettu hyvin ja pihat koristettu kukkaistutuksin. Nurmikot oli leikattu piha-aitojen takaa kadun reunaan saakka — ne työt olivat asukkaat tehneet itse. Koko lomamme aikana emme nähneet yhtä ainutta törkyistä omakotitalon pihaa. Myös turistien käyttämät pääväylät oli koristeltu näyttävästi. Esimerkiksi Riiasta Jurmalaan johtavan tien siltakaiteita ja valaisinpylväitä koristivat loistokkaat kesäkukkarakennelmat.

Paluuni jälkeen tunsin lievää häpeää. Kaupunkimme tärkeimmässä turistikohteessa siltoja koristavat vain valaisintolpissa olevat tyhjät kukille tarkoitetut kannatusrakenteet. Monet muutkin perinteiset istutukset loistavat tyhjyyttään tai ovat aneemisia, useiden katujen varret rehottavat villeinä, roskikset pursuavat yli tai roskat on jo pudotettu valmiiksi omille jalansijoille.

Myös Imatran asuntoalueita kierrellessä näkee törkyisiä pihoja, hoitamattomia nurmikoita ja leikkaamattomia pensasaitoja. Meiltä on unohtunut kaupungin katualueiden hoidon vastuujaossa oleva kohta, jossa määritellään mm. kiinteistörajojen ulkopuolella olevan kasvillisuuden ja ojien siistimisen kuuluvan kiinteistön omistajalle. Miksi niitä pitäisi tehdä kaupungin toimesta, kun nekin vähäiset varat ja resurssit voitaisiin käyttää yleisen siisteyden ja viihtyisyyden kohentamiseen?

Matti Martikainen

Imatra

Uusimmat uutiset

Kommentoidut