Katukanava: Stora Enson vastine golfaajien syytöksiin – "Saadut tarjoukset ovat olleet merkittävästi käypää arvoa alempia"

Jarmo Hämäläinen

Katukanava: Stora Enson vastine golfaajien syytöksiin – "Saadut tarjoukset ovat olleet merkittävästi käypää arvoa alempia"

Imatran golf oy:n pienosakkaat ovat esittäneet väitteitä siitä, ettei Stora Enso haluaisi myydä Imatran golf-alueen kokonaisuutta tai että yhtiö ahnehtii kokonaisuudesta korkeaa hintaa. Nämä väitteet eivät pidä paikkaansa. Stora Enso on pyrkinyt vuoden verran aktiivisesti ja julkisuudessa löytämään kokonaisuudelle sellaisen ostajan, joka haluaisi jatkaa golf-toimintaa.

Kokonaisuudesta on saatu kahdelta eri taholta pari tarjousta kultakin, jonka lisäksi on keskusteltu tarjousten eri variaatioista. Saadut tarjoukset kentästä ja rakennuksista ovat pääsääntöisesti olleet merkittävästi käypää arvoa alempia.

Stora Enso ei voi luovuttaa omaisuuttaan alle käyvän arvon, koska silloin kyseessä olisi lahjoitus. Lahjoituksiin sovelletaan Stora Enso -konsernissa yksityiskohtaista ohjeistusta, jolla turvataan lahjoitusten kohdentuminen vastuullisuus- ja vaikuttavuusperusteisesti. Golf- toiminta ei täytä näitä kriteerejä.

Ostaja löytyikin. Stora Enso solmi aiesopimuksen golf-kiinteistön myynnistä syyskuussa 2019. Ostaja asetti kaksi ehtoa kaupan toteutumiselle: 1. yhteistyösopimus Imatran golf ry:n kanssa 2. Kentän maanvuokrasopimukset puretaan. Valitettavasti ostaja ilmoitti vetäytyvänsä kaupoista marraskuussa, koska neuvottelut Imatran golf ry:n kanssa olivat kariutuneet, eikä yhtiökokous ollut hyväksynyt vuokrasopimusten purkua.

Tammikuun lopussa 2020 saadut tarjoukset ovat suuruudeltaan syyskuussa solmitun, mutta Golf oy:n pienomistajien kaataman aiesopimuksen mukaista kauppahintaa olennaisesti alempia, eikä näin ollen edellytyksiä tarjousten hyväksymiselle ole syntynyt.

Myyntiponnistelut kokonaisuuden myynnin suhteen jatkuvat, ja tälläkin hetkellä neuvotellaan. Olemme Stora Ensossa avoimia erilaisille vaihtoehdoille. Sellainen voisi esimerkiksi olla jonkun rakennuksen, kuten kartanorakennuksen, myynti erikseen ja golf-toiminnan tarvitseman osuuden myynti erillisenä kauppana.

Mahdolliset myyntineuvottelut käymme edelleen kahdenkeskisinä, ja tiedotamme asiasta, kun aihetta on.

Ville Hietalahti

johtaja, konsernihallinto

Stora Enso

Luetuimmat