Katukanava: Kolmen ristin kirkkoon laitettava pääsymaksu – Kirkosta voisi tulla kosken kaltainen turistikohde

Kai Skyttä

Katukanava: Kolmen ristin kirkkoon laitettava pääsymaksu – Kirkosta voisi tulla kosken kaltainen turistikohde

Kolmen ristin kirkko avautuu keväällä jälleen yleisölle. Nyt olisi korkea aika ottaa käyttöön pääsymaksu, joka velottaisiin kirkkoon tutustujilta. Jos joku saapuu Imatralle saakka tutustuakseen kirkon kuuluisaan arkkitehtuuriin, niin ei häntä enää jokin 3–4 euron pääsymaksu pidättelisi. Rahat voitaisiin käyttää kirkon ylläpitoon, jossa on puute rahasta.

Maailmalla on satoja ellei tuhansia kirkkoja, joissa turisteilta pyydetään pääsymaksua kirkon ylläpitoa varten. Helsingissäkin Temppeliaukion kirkossa otettiin jo muutama vuosi sitten käyttöön 4 euron pääsymaksu. Sitä pidettiin aluksi outona, mutta esimerkiksi toissa vuonna se tuotti seurakunnalle jo miljoonia euroja.

Imatralla tuskin päästään samoihin summiin, mutta vaatimattomallakin pääsymaksutuotolla voitaisiin aluksi kattaa ainakin kirkon aukipidon ja esittelyn vaatimia kustannuksia.

Kirkon korjaukseen on haettu rahallista tukea kansainvälisiltä järjestöiltä ja säätiöiltä, mutta turhaan. Ei ehkä mikään ihme. Niissä on varmaankin tarkkaan katsottu myös paikalliset mahdollisuudet varojen hankintaan, ja todennäköisesti ihmetelty, että: Mitä? Eivät peri edes pääsymaksua kirkkoon, ja meiltä pyytävät rahaa!

Imatralla olisi tärkeää oivaltaa, että Kolmen ristin kirkosta voi tulla Imatralle toinen megaluokan turistikohde, samanlainen kuin Imatran koski on ollut jo yli 250 vuotta, kunhan arkkitehtuurimatkailu lisääntyy.

Muita vastaavia, ylivoimaisia, toisista paikkakunnista erottuvia matkailuhoukuttimia ei Imatralla taida ollakaan? Kaunista luontoa toki löytyy, mutta sitä löytyy naapurikunnistakin.

Kaksi kaakonkulman ylivoimaisinta kansainvälistä matkakohdetta olisi erinomainen syy saapua Imatralle kauempaakin. Matkailijamäärien lisääntyminen kaupungin pohjoisosassa voisi auttaa Vuoksenniskan taajamaa elpymään ja jopa kukoistamaan, kun palvelut kehittyvät turistivirtojen myötä.

Kun Imatralta vielä saadaan junayhteys Viipuriin, niin toinen kuuluisa Aallon luomus, kauniisti remontoitu Viipurin kirjasto, ei ole kuin tunnin junamatkan päässä. Siinäpä houkutteleva päiväkohde Imatralle saapuneen turistin arkkitehtuuriohjelmaan, miksei samalla koko Viipurikin.

Eero Laitinen

Helsinki

Luetuimmat